Hooja och DJ Mårdhund i sina karaktäristiska skidmasker och pälsmössor.
Hooja och DJ Mårdhund i sina karaktäristiska skidmasker och pälsmössor. - Foto: Caisa Rasmussen/TT & Skärmavbild Facebook/ninetone

Hooja utan mask – så ser duon ut • Här är deras riktiga namn

SPOILERVARNING. Hooja och DJ Mårdhund har tagit musiksverige med storm sedan genombrottet 2021. De har mottagit flera priser och ska genomföra kultförklarade uppdrag, som att sommarprata i P1. Men vilka är de egentligen?


SPOILERVARNING. Duon Hooja och DJ Mårdhund har tagit hela Sveriges musikscen med storm sedan genombrottet 2021 med låten "Banan, Melon, Kiwi & Citron". De har på kort tid gett både fleecetröjan, skidmasken och pälsmössan en pånyttfödelse. 

De har på kort tid släppt mängder med låtar som tagit sig in på de svenska topplistorna. Bara på Spotify har de över 120 miljoner strömmningar. 

De har även uppträtt på Allsång på Skansen, har sommarpratat i P1, kammat hem ”årets artist” på P3 Guld-galan och blivit Grammisnominerade i kategorin ”årets nykomling”. Det har minst sagt gått fort för Gällivare-duon.

Hooja och DJ Mårdhund är från Gällivare

Killarna från Gällivare har även spelat i band tidigare, då med betydligt fler medlemmar under namnet Season One som till och med spelade på Sweden Rock Festival 2014.

När Hooja och Mårdis slutligen gick ihop och bildade duon Polarbearz intervjuades de av Fria Tidningen 2017, där de bland annat berättade om sina tidigare yrkeserfarenheter. 

– Här uppe i en liten gruvstad i Lappland känns det viktigt att inte snöa in på att man bara ska jobba i gruvan ända fram till pensionen, vi vill göra avtryck och skapa något stort också, sa DJ Mårdhund då.

Hooja: Därför gömmer vi oss bakom masken

Men det var inte under namnet Polarbearz eller genom att visa sina ansikten som de slog igenom. Istället kom genombrottet när de bytte namn, drog på sig skidmaskerna och bytte namn, åtminstone på scen. 

– Det är så jävla skönt när man går på matvaruaffären och ingen känner igen en, sa Hooja till Pernilla Wahlgren på Allsång på Skansen i juni 2023. 

– Man kan flyga lite under radarn, stämde då DJ Mårdhund in.

Hooja avslöjar: Då tar vi av oss maskerna

Hooja och DJ Mårdhunds miljontillgångar

2022 bildades bolaget HOOJ AB, som enligt uppgifter från allabolag.se, sysslar med artistisk verksamhet. De bedriver även internetförsäljning av kläder och merchandise. 

I styrelsen återfinns Markus Mattsby som ordförande och Joakim Lithner som ledamot. 

Under 2022 hade bolaget en omsättning på 4,9 miljoner kronor. Utöver det hade låg resultatet efter finansnetto på 2,6 miljoner kronor och de totala tillgångarna uppgick till strax över 3,5 miljoner kronor.

Hoojas lön – så mycket tjänar duon

Enligt uppgifter från Skatteverket, som Aftonbladet tagit del av, hade Hooja en intjänad förvärvsinkomst 657 600 kronor för inkomståret 2022, vilket ger han in genomsnittlig månadslön på 54 800 kronor.

DJ Mårdhund hade under samma period en intjänad förvärvsinkomst på 524 500 kronor, vilket ger han en genomsnittlig månadslön på 43 708 kronor. 

Hooja riktiga namn: Joakim Lithner och Markus Mattsby

Sedan genombrottet har frågan om deras riktiga identitet och utseende gäckat många, något Aftonbladet var först med att avslöja. 

Namnet på killarna från norra Sverige är  Joakim ”Hooja” Lithner och Markus ”DJ Mårdhund” Mattsby. Tidigare gick duon under namnet "Polarbearz", varpå en bild publicerades på skivbolaget Ninetones Facebook-sida 2019, där de blev presenterade. 

Hooja utan mask – bild på Joakim Lithner och Markus Mattsby

Hur ser då Hooja, Joakim Lithner,  och DJ Mårdhund, Markus Mattsby, ut utan mask? Jo, så här: 

Hooja utan mask. Joakim "Hooja" Lithner (t.v) och Markus "DJ Mårdhund" Mattsby (t.h). Foto: Skärmavbild Facebook/Ninetone

Läs alla artiklar om Hooja här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!