Pengar rullar in som det ska och det går bra nu för Harald Mix och Max Martin.
Pengar rullar in som det ska och det går bra nu för Harald Mix och Max Martin. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Pixabay och Stella Pictures

Harald Mix och Max Martins miljonregn: Här är de enorma summorna i hemliga musikbolaget

Tillsammans kammar de in miljonsummor genom ett bolag som producerar musik av "fejkartister".
Så här mycket tjänar riskkapitalisten Harald Mix och den svenska popmakaren Max Martin genom musikbolaget Queenstreet Content.


Finansmannen Harald Mix, 63, och hitmakaren Max Martin, 52, har varit väldigt hemlighetsfulla med sin satsning i musikbolaget Queenstreet Content. I deras mening har bolaget "haft en god utveckling med ökade royaltyintäkter de senaste åren", skriver Breakit.

Queenstreet Content grundades 2016 av musikproducenterna Josef Svedlund och Andreas Romdhane, som under 2000-talet jobbade med stora stjärnor som Diana Ross och Kelly Clarkson.

De har sedan dess bytt bana och satsat på en ny nisch inom musikvärlden, nämligen så kallade "fejkartister".

2017 publicerade Music Business Worldwide en granskning som visade att låtskrivarduon låg bakom flera fejkade artister som hade flera miljoner spelningar på Spotify.

Bolaget verkar producera musik där en avsändare inte riktigt finns – utan istället består av flera olika påhittade personer. Det musikbolaget drar in pengar på är royaltyintänkter, med andra ord. 

Omsättningen har ökat med över 40 miljoner kronor

Det är kanske en udda idé, men det är också ett vinnande koncept. I fjol steg omsättningen nämligen från 133,4 miljoner till 178,8 miljoner kronor, vilket är en ökning på 45,2 miljoner.

Vinsten ökade också något enormt. Rörelseresultatet visade på en ökning från 106,3 till 133, miljoner kronor från förra året, vilket innebär en rörelsemarginal på 74,6 procent, enligt Breakits uppgifter.

Men på grund av bokslutsdispositioner stannade vinsten på 25 miljoner kronor 2022.

Var kommer pengarna ifrån?

Vad som är orsaken bakom Queenstreet Contents framgångar är bolagsägarna Svedlund och Romdhane inte helt raka med.

“Bolaget har haft en god utveckling med ökande royaltyintäkter de senaste åren och vi förväntar oss ingen nedgång under nästa räkenskapsår. Bolaget påverkas främst av marknaden för streamad musik som inte är så konjunkturkänslig", skriver de i bokslutet.

Ägarlistan fylls på med stora namn

Förra året gick Harald Mix investmentbolag Altor in i Audiowell-koncernen, vilket skedde i det tysta.

Andreas Källström Säfweräng, partner på Altor, uttryckte sin glädje över samarbetet i ett pressmeddelande från 2022:

"Audiowell har en fantastisk meritlista, och vi slogs omedelbart av den rena talangen som finns hos Josef och Andreas och deras nätverk av kreatörer. Vi är mycket stolta över att vårt samarbete med dem och producenten Max Martin och vi ser fram emot att vara en strategisk partner i deras framtida tillväxtambitioner”.

Därför är Max och Harald med i mixen

I pressmeddelandet lade Josef Svedlund till att de vill "öka takten" och det är där Max Martin och Altor kommer in i bilden. Enligt producenten ska de hjälpa skala teamet så att de kan koncentrera sig på att stödja sina skapare och släppa kvalitetsmusik.

Som det ser ut nu kan de börja ta ut sin del av investeringskakan då Queenstreet Content gör en ägarutdelning på 34 miljoner kronor vardera, skriver Breakit.

Duon tjänar storkovan på Queenstreet Content. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och AP

Läs mer om Max Martin och Harald Mix gemensamma ingång i musikbolaget här.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!