Astrid Lindgren fick två barn under sin livstid.
Astrid Lindgren fick två barn under sin livstid. - Foto: Pressens Bild/TT och Fredrik Persson/TT

Astrid Lindgrens barn och barnbarn – så lever de i dag: "Gör vårt bästa"

Astrid Lindgren var en av Sveriges främsta författare och fick två barn under sin livstid. Nyheter24 har kikat närmare på släkten Lindgren.


Astrid Lindgren föddes den 14 november 1907 och skrev under sin livstid otaliga, numera klassiska, barnböcker, däribland "Bröderna Lejonhjärta", "Känner du Pippi Långstrump?" och "Rasmus på luffen". 

Fick Astrid Lindgren barn?

Författaren, som gick bort den 28 januari 2002, fick två barn. Nyheter24 har tittat närmare på Astrid Lindgrens familj, med barn och barnbarn. 

Astrid Lindgren. Foto: Bertil Ericson/TT

Astrid Lindgrens första barn: Sonen Lars Lindgren 

Den 4 december 1926 föddes Astrid Lindgrens son Lars Lindgren som hon fick tillsammans med Reinhold Blomberg, dåvarande chefredaktör för Vimmerby Tidning. 

Under sina första levnadsår bodde Lars i Köpenhamn i en fosterfamilj, men han återförenades senare med sin mamma när hon gifte sig med Sture Lindgren som vid tiden var chef vid Kungliga Automobilklubben. 

Lars utbildade sig senare till ingenjör, för att sedan arbeta i Tre Lindgren AB med förvaltning av rättigheterna till sin mammas verk. 

– Astrid inte var en sån där mamma som satt stilla i parken på en bänk och tittade på sina lekande barn. Hon ville leka själv och jag misstänker att hon tyckte det var minst lika roligt som jag, ska Lars, som kom att kallas Lasse, ha sagt i en intervju, enligt Astrid Lindgren Company.

År 1986 gick Lars bort, blott 59 år gammal, i sviterna av en hjärntumör. 

Astrid Lindgrens andra barn: Dottern Karin Nyman

Karin Nyman. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den 21 maj 1934 föddes Astrid Lindgrens och Sture Lindgrens dotter Karin Nyman som också var den som namngav författarens mest kända karaktär genom att, som sjuåring, be sin mamma "berätta om Pippi Långstrump", enligt Astrid Lindgren Company

Karin växte upp i Stockholm och utbildade sig vid Stockholms universitet, bland annat i språk och litteraturhistoria, vilket senare ledde till jobb som översättare. 

Här är 17 underbara flicknamn inspirerade av Astrid Lindgrens sagor

Vilka är Astrid Lindgrens barnbarn? 

Astrid Lindgrens son Lars Lindgren fick tre barn: sonen Mats Lindgren tillsammans med Inger Wingren samt dottern Annika Lindgren och sonen Anders Lindgren med Marianne Johansson. Samtliga barn har varit verksamma i författarens bolag.

– Vi är bara vanliga människor. Hon var ju på något sätt ovanligt begåvad på alla vis och det kan inte vi leva upp till. Men vi gör vårt bästa och försöker prata oss fram... Det uppstår hela tiden tveksamma förslag och situationer, har Annika Lindgren, som är publicistisk chef i Astrid Lindgren AB, sagt i TV4:s "Efter fem".

Dottern Karin Nyman har fyra barn tillsammans med Carl Olof Nyman: sönerna Carl Johan Nyman, Nils Nyman, Olof Nyman och dottern Malin Billing. Även Karins barn är eller har varit verksamma i mormor Astrids bolag.

Karin Nyman med barnbarnet Karl Johan Nyman och barnbarnsbarnet Johan Palmberg. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Enligt Karin hade alla en nära relation till Astrid.

"Barnbarnen visste att hon med hela sin närvaro och hela sin lust ville vara tillsammans med dem, leka med dem, berätta för dem, att hon längtade efter dem när de var borta. Hon bjöd vuxna barn med barnbarn på middag en gång i veckan, kom gärna med mat när vi var sjuka, passade barnbarn och tog dem med på resor. Vi kunde lita på den där handlingskraftiga kärleken till oss", skrev hon 2008, enligt Astrid Lindgren Company

Numera har författaren också flera barnbarnsbarnbarn. 

SVT ändrar tablån på julafton – här är nya Astrid Lindgren-programmet: "Känns fint"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!