Nyheter24 har kikat närmare på Petter Askergrens lön och bolagsengagemang.
Nyheter24 har kikat närmare på Petter Askergrens lön och bolagsengagemang. - Foto: Erik Simander/TT och Tim Aro/TT

Petters lyxiga miljonlön – så mycket tjänar den folkkära artisten

Petter, vars fullständiga namn är Petter Alexis Askergren, är kanske känd för de flesta som en av Sveriges främsta rapartister. Men han är också en entreprenör av rang, vilket märks på stjärnans lön och tillgångar.


Det var under 1990-talet som Petter, som egentligen heter Petter Alexis Askergren, slog igenom med buller och brak på den svenska hiphopscenen.

Låtar som "Mikrofonkåt" och "Så klart!" har sedan dess kommit att bli klassiker och under Petters gedigna karriär har han gjort hyllade samarbeten med en rad artister, däribland Veronica Maggio, Daniel Adams-Ray och Petra "September" Marklund

Men det är inte bara musiken som gått som på räls för 49-åringen. Han har också kommit att bli en entreprenör av rang – och det tycks ge ekonomisk utdelning.

Allt om Petter Askergren och hans familj: Frun Michaela och barnen

Petter Askergren är aktiv i miljonbolag

Petter är nämligen aktiv i flera bolag, vilka omsätter mångmiljonbelopp.

I Bananrepubliken Aktiebolag, som bland annat ska bedriva produktion av text, musik och artistisk verksamhet, sitter artisten på vd-posten. Under det senaste bokslutet, som gjordes i april 2022, redovisades en omsättning på 11,8 miljoner kronor och en vinst på 7,9 miljoner kronor. Bolaget hade då tillgångar som beräknades uppgå till 77,9 miljoner kronor.

Detta bolag är moderbolaget i en koncern, där även Budbreak AB, som ägnar sig åt import och handel med alkoholhaltiga drycker, och Bristly Wine Agents AB, vars verksamhet ska syssla med handel med alkoholhaltiga drycker och livsmedel. 

Petter är också ledamot i Hotell Åregranen AB som ligger bakom hotell- och restaurangverksamheten med samma namn på den svenska skidorten. Vid det senaste bokslutet, i augusti 2022, hade man en omsättning på 28,5 miljoner kronor samt en vinst på 3,7 miljoner kronor. Tillgångarna? De uppgick till 30,3 miljoner kronor.

Artisten Petter har köpt lyxvilla i Åre – så mycket kostade den

Petters lön – så mycket tjänar artisten

Vad kan då Petters lön landa på, kanske du undrar? Det har Nyheter24 tagit reda på. Enligt handlingar från Skatteverket hade han, under 2022, en fastställd förvärvsinkomst på 1 254 600 kronor.

Dessutom hade han ett överskott av kapital som landade på 73 729 kronor.

Läs fler artiklar om Petter Askergren här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!