Hans Mosesson
Hans Mosesson är död. Han blev 79 år gammal. - Foto: Henrik Montgomery / TT, Anders Wiklund / TT /

Hans "Ica-Stig" Mosesson är död – blev 79 år gammal

Skådespelaren Hans Mosesson är död. Mest känd blev han för svenska folket som Ica-Stig, men han hade en lång karriär innan dess. Bland annat var han med och grundade bandet Nationalteatern.


Skådespelaren Hans Mosesson är död. Han somnade in på sjukhus den 25 oktober 2023, efter att ha varit sjuk en kortare tid. 

”Det är förkrossande att ha förlorat en så kärleksfull och varm livskamrat och pappa. Vi är så tacksamma över allt vi har haft tillsammans, och att vi fick vara vid Hasses sida under de sista dagarna”, skriver hans familj i ett uttalande till Dagens Nyheter.

Hans Mosesson år 2007. Bildkälla: Stella Pictures

Mosesson blev känd för svenska folket som "Ica-Stig", men han har också synts i serier som Jordskott och Sjölyckan. Han var även med och grundade det kultförklarade bandet Nationalteatern. 

Hans Mosessons fru Carola fick honom att göra rollen som Ica-Stig

När Hans Mosesson sommarpratade år 2015 så berättade han att det här med reklamfilm inte lockade honom alls i början.

– Att göra reklam, det är som att sälja sig till djävulen, sa han.

Men Hans fru Carola fick honom på andra tankar. Efter att ha provfilmat fick han rollen – men han tvekade ändå.

– Är du dum eller? Du ska alltid vara så märkvärdig, vi har ju aldrig några pengar, sa då Carola. 

Hans och Carola träffades 1982 när Hans var 38 år och Carola 22 år, men åldersskillnaden var inget som bekom Hans. I en intervju med Hänt berättade han år 2020 om att de inte fick några kommentarer om det hela heller.

– Nej, faktiskt inte. Inte från mina kompisar i alla fall. Ja, det skulle vara avundsjuka i så fall. Men det var ingen som skrockade "Det där kommer aldrig att hålla". Jag var i så fall tondöv för det, hörde ingenting, sa han då.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!