Julkalendern 2023
Julkalendern 2023 kommer att handla om "Legenden om Bergatrollet”. - Foto: Caisa Rasmussen / TT

Känner du igen Solsidan-stjärnan i årets julkalender?

Julkalendern 2023 kommer att handla om "Legenden om Bergatrollet”. Och det är en rad kända ansikten med. En av dem har vi sett i Solsidan.


Det är en månad kvar tills den efterlängtade julkalendern drar igång. I år heter julkalendern ”Trolltider – legenden om Bergatrollet” som är tillbaka i SVT efter 44 år. SVT har tidigare gjort en omröstning för att ta reda på vilka julkalendrar svenska folket tycker är de mest minnesvärda. Då hamnade ”Trolltider” på en tredje plats.

Julkalendern 2023 förutspås bli otroligt mysig och i rollerna ser vi en rad kända ansikten. Bland andra Kjell Bergqvist, Nour El-Refai och Malte Gårdinger. 

Julkalendern 2023 handling – vad handlar den om?

Trolltider” sägs utgå från en legend om det mäktiga Bergatrollet. Enligt berättelsen lyckades de fyra folken – trollen, feerna, häxorna och människorna – få Bergatrollet att somna med hjälp av en magisk sten. När någon en dag hittar stenen bryts magin och Bergatrollet måste hindras från att vakna och ta över världen igen.

Trolltider – legenden om Bergatrollet är årets julkalender. Bildkälla: Caisa Rasmussen / TT

Men det finns även en karaktär som kallas "vätten" och under onsdagen kunde SVT avslöja att det är en väldigt känd profil som även har en huvudroll i Solsidan som kommer att axla den rollen.  

Men vem?

Jo, det är ingen mindre än Henrik Dorsin

Henrik Dorsin spelar vätten. Bildkälla: Caisa Rasmussen / TT

– Originalet ”Trolltider” är den första julkalender jag minns. Den var rolig, stämningsfull men också lite läskig. Det tycker jag om och hoppas att den mixen förmedlas även denna gång, säger Henrik Dorsin i ett pressmeddelande enligt Aftonbladet. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!