Lasse Berghagen
Kristin Kaspersen berättar om hur familjen samlades och hedrade Lasse Berghagens efter hans begravning. - Foto: Stella Pictures, Henrik Motgomery/TT Bild

Så hedrade familjen Lasse Berghagen efter begravningen

Efter Lasse Berghagens begravning på Hedvig Eleonora Kyrka på Östermalm i Stockholm så samlades familjen för att hedra Lasse på ett väldigt fint och personligt sätt, som han med största säkerhet hade uppskattat.


Den 19 oktober vid klockan 11.00 så hängde Lasse Berghagen in sin kavaj för gott. Lasse hade tidigare haft hjärtproblem, och efter att ha legat nedsövd på sjukhus i flera veckor så vaknade han i slutet av september.

Men där i mitten av oktober så orkade inte kroppen mer. I ett meddelande till nyhetsbyrån TT skrev Berghagens familj om Lasses död.

"Lars Berghagen, vår Larsan, har idag stilla somnat in efter en längre tids sjukdom. Som vi tidigare berättat genomgick han en hjärtklaffsoperation i september som kroppen aldrig återhämtade sig ifrån", skrev familjen.

Lasse Berghagen blev 78 år gammal. Bildkälla: Henrik Motgomery/TT Bild

Lasse Berghagens begravning i Hedvig Eleonora kyrka

Tisdag den 21 november begravdes Lasse i Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm i Stockholm. På plats för att hedra den folkkära artisten var givetvis familj, vänner och många av Lasses artistkollegor.

Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm. Här begravdes Lasse Berghagen den 21 november 2023. Även Tim "Avicii" Bergling ligger begraven här. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT Bild

Bland gästerna i kyrkan fanns bland andra Sanna Nielsen, Måns Zelmerlöw, Mark Levengood, Pernilla Wahlgren, Tommy Körberg, Björn Skifs, Tomas Ledin, Niklas och Jenny Strömstedt, Lotta Engberg, Nanne Grönwall, Lasse Kronér, Jan Guillou, Bianca Ingrosso och Molly Sandén.

Malin Berghagen och dottern Linn på Lasse Berghagens begravning. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT Bild

Ceremonin i kyrkan inleddes enligt TT med att Orsa Spelmän spelade Koppången. Lasse Berghagen hade önskat att hans låt Som en blänkande silvertråd skulle spelas på hans begravning, och den önskan uppfylldes i kyrkan.

Den låt som kom att avsluta begravningen var den traditionella folkmusikvisan Gärdebylåten som har varit en kär tradition för familjen Berghagen när de firat midsommar i Svärdsjö i Dalarna.

Kristin Kaspersen om den fina gesten efter begravningen 

Malin Berghagens halvsyster Kristin Kaspersen var givetvis även hon på begravningen av Lasse Berghagen. 

På Instagram har Kristin skrivit ett inlägg om Lasse, som under tre år på 1960-talet var gift med Kristins mamma Lill Babs.

Lill Babs och Lasse Berghagen gifte sig i Katarina kyrka i december 1965. De skilde sig tre år senare. Bildkälla: Gunnar Lantz/TT Bild

På Instagram skriver Kristin om begravningsceremonin, och att Lasse hedrades med stående ovationer.

"Älskade fina Lasse! Så älskad du var och så älskad du kommer att vara. Idag samlades vi för ett farväl som också blev en hyllning. Musik, sång, ord om och till dig, människor som kramades och du fick stående ovationer. Det blir något så speciellt när så mycket kärlek samlas på en och samma plats, och alla hade gemensamt kärleken till dig, en fantastisk människa... Du", skrev Kristin.

Lasse Berghagen och hustrun Eva bodde på Östermalm i över 30 år

I över 30 år bodde Lasse och hustrun Eva på Östermalm. Ett av de ställen som Lasse ofta frekventerade var den anrika saluhallen Östermalmshallen, som hade en speciell plats i hjärtat för Lasse.

Lasse Berghagen och Eva Berghagen (då Strand) gifte sig den 11 juni 1976 i Tyresö kyrka. De var gifta fram till Berghagens död. Bildkälla: Olle Lindeborg/TT Bild

När Lasse år 2021 intervjuades av Östermalmshallens eget magasin så berättade Lasse om vad "hallen" betyder för honom.

– Det är hjärtpunkten i Stockholm för mig. Alltid när jag går in här får jag ett leende på läpparna. Här finns allt. Något som jag hela tiden dras till. Att gå in och morsa på alla jag lärt känna där genom åren. Fikar, tar en öl. Bara tittar på folk, berättade Lasse.

Östermalmshallen i Stockholm hade alltid en speciell plats i hjärtat för Lasse. Bildkälla: Simon Rehnström/ SvD/TT Bild

Lasse mindes också första gången han var på Östermalmshallen. Året var 1971 och han spelade Kar de Mumma-revyn på Folkan, som var den teater som då låg på Östermalmstorg, bara ett stenkast från "hallen". Då gick Lasse, Hasse Ekman (regissör och Gösta Ekmans pappa, reds anm) och Roffe Bengtsson till Östermalmshallen och köpte räkor. Men några senare sittningar blev det inte då för Lasse, då han vid den här tiden bodde på Tyresö.

Lasse Berghagen i Kar de Mumma-revyn 1971. Bildkälla: Pressens Bild/TT Bild

I intervjun berättade Berghagen hur en typisk "Lasse Berghagen-runda" kunde se ut på Östermalmshallen.

– Jag kommer oftast in från torget, går förbi "Lasse Grönsak" (Lasse på J. E. Olsson och Söner, reds. anm.) och pratar lite med honom. Sedan ner till Lisa Elmqvist och köper med mig någonting hem eller äter lunch där. Det brukar bli några fasta punkter jag stannar till vid, berättade Lasse då för Östermalms Saluhall Magasin.

Här, på Lisa Elmqvist i Östermalmshallen, brukade Lasse slå sig ner då och då för en lunch. Eller så köpte han med något gott hem. Bildkälla: Stina Stjernkvist/SvD/TT Bild

Så vad kunde då passa bättre för Lasse Berghagens familj att efter den vackra begravningsceremonin bege sig till just Östermalmshallen.  

På Instagram skriver Kristin gripande om hur de hedrade Lasse:

"Efteråt samlades familjen och vi skålade för dig på Östermalmshallen. Skål och Tack…för kunskap glädje, åsså lite tango", avslutar hon.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!