Jacob Mühlrad har berättat om scenskräcken i samband med "Malou efter tio".
Jacob Mühlrad har berättat om scenskräcken i samband med "Malou efter tio". - Foto: Stella Pictures och Claudio Bresciani/TT

Därför ville Jacob Mühlrad avbryta intervjun med Malou von Sivers

Jacob Mühlrad är i dag en av Sveriges mest omtalade kompositörer, men det var långt ifrån givet att han skulle ägna sig åt musik. Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta om Mühlrad och hans framgångar – från scenskräcken i "Malou efter tio" till de hyllade artistsamarbetena.


Vem är Jacob Mühlrad?

Jacob Mühlrad är en svensk kompositör verksam både i Sverige och utomlands. 

Jacob Mühlrad ålder – hur gammal är han?

Jacob Mühlrad föddes den 9 april 1991, vilket innebär att han fyller 33 år under våren 2024.

Jacob Mühlrad föräldrar – vem är hans mamma och pappa?

Jacob Mühlrads pappa heter Richard Mühlrad. Han är ägare och grundare av resebyrån Ritchie Travel Group. Kompositörens mamma heter Rosie Mühlrad och är, enligt Expressen, kläddesigner och tidigare inköpare på varuhuset NK.

Jacob Mühlrad familj – har han syskon?

Jacob Mühlrad har ett syskon: storasyster Hanna Mühlrad som, enligt hennes egen hemsida, är doktor i nationalekonomi.

Jacob Mühlrad. Foto: Claudio Bresciani/TT

Jacob Mühlrad utbildning – vilken skola gick han på?

Jacob Mühlrad har gått en förberedande kompositionsutbildning vid Gotlands Tonsättarskola, men det var långt ifrån givet att stjärnan, som på grund av sin dyslexi hade en tuff skolgång, skulle sätta sig i skolbänken igen. 

Att det blev musik var inte heller självklart, eftersom det inte fanns något vidare musikintresse inom familjen.

– Många av mina kollegor växte upp med att lära sig att spela instrument vid tidig ålder, men så var det inte för mig. Jag var tonåring när jag fick min första synt. Jag minns att jag hatade den, man fick ju inga brudar som pianist. Jag ville ju vara rockstjärna och spela elgitarr, har Mühlrad berättat för Vi lärare.

Har Jacob Mühlrad scenskräck?

På senare år har det dock blivit givet för Jacob Mühlrad att han inte trivs på rampljuset. Faktum är att kompositören lidit av svår scenskräck – något som blev märkbart när han skulle göra sin tv-debut hos Malou von Sivers i "Malou efter tio".

– Det kändes som att jag skulle skickas fram till giljotinen. När det var tre minuter kvar till sändning blev jag fruktansvärt illamående och sprang till toaletten och spydde som en kalv, berättade han i sitt sommarprat i P1.

När han berättade att han ville avbryta sändningen fick han stöd från både von Sivers och rapparen Petter, som också gästade programmet, och han lyckades till slut ta sig igenom det hela. 

– Ett tag trodde jag att min tv-debut skulle sluta med att jag spyr i Malous knä, men hennes ord var precis vad jag behövde höra, sa Mühlrad om programledarens pepp, i Sommar i P1.

Vilka artister har kompositören Jacob Mühlrad samarbetat med?

Genom åren har Jacob Mühlrad samarbetat med en rad artister. Tillsammans med dj-trion Swedish House Mafia släpptes till exempel hitlåten ”One”  på nytt – men då som symfoni.

Eva Dahlgren och Jacob Mühlrad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Han har också jobbat med Eva Dahlgren och Silvana Imam. Med den senare blev Mühlrad, som medkompositör på plattan "Naturkraft", nominerad för bästa debutalbum på Grammisgalan år 2019. 

Har Jacob Mühlrad flickvän?

Ja, Jacob Mühlrad har flickvän. Han är tillsammans med Filippa Fuxe. Paret bor tillsammans i Stockholm.

Filippa Fuxe och Jacob Mühlrad. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vem är Jacob Mühlrads flickvän Filippa Fuxe?

Filippa Fuxe, född 1997, är en svensk kläddesigner vars kreationer burits av bland andra Evin Ahmad, Hedda Stiernstedt och den amerikanska rapparen Ice Spice.

– Min mormor lärde mig sy som barn, vi brukade handla mitt favoritplagg från H&M, sy upp en likadan för att sen lämna tillbaka det till butiken. Det blev ett viktigt sätt för mig att uttrycka mig, och experimentera med olika stilar. Jag kände att jag kunde sätta mig in i olika roller, bli olika karaktärer beroende på vad jag hade på mig. Men det var först i 20-årsåldern som jag tänkte att jag faktiskt skulle jobba med det, har hon berättat för Elle

Filippa Fuxe är kläddesigner. Foto: Jessica Gow/TT

Har Jacob Mühlrad Instagram?

På Instagram heter Jacob Mühlrad @jacobmuhlrad.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!