Abba-Frida får betala miljoner

Skatteparadiset i Panama var under lupp. Nu tvingas hon betala tolv miljoner i skatt.


Abbastjärnan Anni-Frid "Frida" Reuss-Lyngstad har inte lika mycket tur som sin förre kollega Björn Ulvaeus. Hon tvingas att betala tolv miljoner kronor i skatt och räntor för musikintäkter som förts över till hennes företag i skatteparadiset i Panama. Ulvaeus å andra sidan lyckades tidigare i veckan vinna en långdragen tvist mot Skatteverket. Han får tillbaka 85 miljoner kronor i skatt efter beslut av länsrätten, som Nyheter24 tidigare har rapporterat om.

Det är Kammarrätten i Stockholm som har dömt Reuss-Lyngstad. Skatteverket upptäckte för några år sedan när man krävde in deklarationer från Panama-registrerade Chaperon, som hon äger, att det förekommit oegentligheter. Chaperon har tagit emot obeskattade royaltyintäkter från aktörer som Polar Music och Universal Music för förlagsrätter till Abba-produkter, skriver juridiksajten Juridik Idag.

Pengarna sattes in på ett bankkonto i Schweiz. Men Reuss-Lyngstad menar att hon inte ska betala skatten eftersom hon inte längre bor i Sverige. Chaperon är skattskyldigt och har lämnat in deklarationer till slut som innehöll uppseendeväckande stora avdrag. Skatteverket accepterade dem inte och valde att eftertaxera bolaget till 38 miljoner kronor i intäkter för 2000-2002.

Anni-Frid Reuss-Lyngstad överklagade beslutet till länsrätten, men fick avslag. Kammarrätten har nu valt att fastställa domen och hon väntas betala de tolv miljoner kronorna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!