Mikael Tornving
Mikael Tornving gjorde någonting få av oss andra hade gjort. - Foto: Stella Pictures

Därför bad Mikael Tornving sin chef om 10 000 kronor mindre i lön

Mikael Tornving berättar om gången då han bad sin chef om lägre lön.


Han har inga sociala medier, han arbetar bara tio veckor per år, bor på 38 kvadrat och är en av landets mest omtyckta komiker. Men under de senaste åren har Mikael Tornving dragit ned på tv-jobben och har valt att endast göra Jeopardy och Kompani Svan. 

Ett öppet brev till Jessica Almenäs – och din jävla vikt

När han gästade Titti Schultz Sveriges Radio berättade han lite om varför han valt att gå den väg han gjort och leva som han i dag gör. 

Mikael Tornving. Bildkälla: TT/Nyhetsbyrån

– När ungarna flyttade ut för att göra militärtjänstoch så vidare. Då insåg jag en dag att jag inte rörde mig på mer yta än köket och sovrummet och resten av lägenheten använde jag inte. Sen tyckte jag att jag jobbades alldeles för mycket. Jag tänkte att man borde ju egentligen ha mer tid över till att ta det lugnt och umgås med människor man tycker om, berättade han då. 

Det Linnéa Claeson gjorde i Superstars fick mig att skrika rakt ut

– Att vinna hundra kronor på lotto... det kanske inte är den optimala planen. Så jag började skära ner på mina utgifter, sålde lägenheten och flyttade till en mycket mindre. Och den här livsstilen har gett mig en stor frihet.... för det minimalistiska gör ju också att pengarna man tjänar in inte går åt lika fort. 

Mikael Tornving bad om lägre lön

När Mikael gästade Framgångspodden med Alexander Pärleros så var även Alexander nyfiken på Tornvings ekonomiska tänk. Han undrade bland annat hur det kom sig att han en gång i livet bett om lägre lön. 

Du fick ju ett jobb där du bad om en lägre lön hur kommer det sig?

– Min chef erbjöd mig en lön. Och jag gick ned i alla fall 10 000 kronor... Då frågade han naturligtvis varför jag gjorde det? Men det var ju så här att... detta var ju ett konsultbolag och jag visste ju att jag skulle mätas på vad jag drog in. Då ville jag jobba ifred under sex månader för att jag gissade att det skulle ta mellan sex månader till ett år innan jag hade någon slags intäkt att prata om, berättar han och fortsätter:

"Jag gick ned i alla fall 10 000 kronor". Bildkälla: Stella Pictures

– Ju mindre jag kostar det här företaget under lärlingsperioden, desto tryggare kan jag vara i lärprocessen då man ska bygga ett nätverk och andra saker som tar tid. Så hade jag ju även möjligheten att ta lägre lön då jag bodde billigt, kunde gå till jobbet och så vidare. Men för mig är det viktigt att inte behöver känna stressen över att jag måste leverera på en hög nivå NU. Utan man kan smyga upp dit när siffrorna gått upp. 

Alexander frågade Mikael om det hela handlade om självförtroende. Men så var det inte. 

– Det handlar inte om att man tvekar på att man kan göra det jävligt bra. Men fram tills dess att man kan bevisa för dig med mina intäkter hur bra jag gör det så vill jag ha en lägre lönen för att du ska låta mig vara ifred, avslutade Mikael. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Prestigefyllt EU-pris till tysk film

igår 20:46

Tummad äventyrsbok återlämnad – efter 105 år

igår 19:38
Ett exemplar av sir Walter Scotts klassiska bok "Ivanhoe" har återlämnats till ett bibliotek i Colorado. Den lånades ut 1919 men ingen förseningsavgift, som klättrat upp till motsvarande cirka 150 000 kronor, kommer att krävas in.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

igår 16:01
Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

igår 15:47
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

igår 15:41
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

igår 15:38
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.