Kenza Zouiten Subosic
Kenza Zouiten Subosics hund Mani har hunnit fylla 16 år. - Foto: Stella Pictures, Instagram/kenzas.

Följarnas ilska efter Kenzas bild med hunden Mani: "Elakt"

Kenza Zouiten Subosic la ut en bild på sig själv med hunden Mani. Kenzas älskade chihuahua fyller 17 i år och har på ålderns höst blivit både blind och döv. Det som en del följare kommenterade har fått Camilla Gervide som driver Bloggbevakning att se rött.


I december 2007 kom Kenza Zouiten Subosic hem med sin lilla chihuahua Armani. I en intervju med Veckorevyn berättade Kenza då att det var kärlek vid första ögonkastet.

Vad har hänt med Kenzas hund Armani "Mani"?

– Rasen spelade ingen roll, men jag visste att jag ville ha en mindre ras så jag kollade runt efter det. En av kennlarna jag kikade på hade precis fått valpar och då jag såg den lilla mörka lurviga saken visste jag på en gång att han skulle bli min. Jag hämtade honom en kall vinterkväll och han var så liten, rädd och frusen att jag värmde honom i min vinterjacka hela vägen hem. Sen satt vi hela familjen och granskade varenda liten sak han gjorde, haha. Det var så spännande!, berättade Kenza då.

Genom åren har "Mani", som hunden kom att kallas, synts frekvent i Kenzas blogg. Men efter att Kenza och maken Aleks fick barn så har Mani fått flytta hem till Aleks pappa för att få lite lugn och ro då barnen kunde vara lite hårdhänta med vovven.

Kenza och Aleks har två barn ihop. Sedan småttingarna kom till världen har hunden Mani fått flytta hem till Aleks pappa. Bildkälla: Stella Pictures.

Snart 17 år har gått sedan Kenza kom hem med lilla Mani, och de senaste åren har hunden dragits med flera olika hälsoproblem. År 2018 fick Mani hudsjukdomen Alopecia som gör att han fläckvis tappat päls. Utöver det så har Mani haft problem med sin lever och blåsljud på hjärtat.

År 2019 misstänkte Kenza att hunden fått leversvikt, och på sin Instagram skrev hon om känslorna och oron.

"Jag är så jävla rädd att förlora honom. Vet att han börjar bli till åren men det gör det inte lättare för det. Tårarna bara rinner medan jag ligger och klappar honom", skrev hon i ett känslosamt inlägg då.

Kenzas bild med Mani väckte starka känslor

Enligt djursjukhuset AniCura kan en chihuahua bli 15 till 20 år, och Mani som i år fyller 17 år har nu även blivit blind och döv. 

På Instagram visade Kenza i helgen upp bilder på sig själv tillsammans med Mani. I kommentarsfältet var många följare glada över att få se en skymt av Mani igen, medan andra tycker att det är dags för Kenza att avliva hunden.

"Vet kanske inte mycket om din hund men det ser ut som att han inte mår så bra.. kanske är finare att släppa taget än att ihärdigt hålla det lilla livet vid liv..Visst han är gullig och gammal men det är djurplågeri att låta han leva. Nån måste ju säga det?!"

"Det är elakt att låta djuret lida. Kolla på honom, blind och döv. Låt honom somna in. Det är inte ett liv"

"Ser ut som att han är klar för att vandra vidare. Hundar behöver inte leva tills dom är 20 bara för att dom inte är pissesjuka. Bra hundhold (hundhållning, reds. anm) att se hundens bästa givetvis".

Kenzas hund Mani har blivit både döv och blind. "Han tänker på sina glansdagar", skrev Kenza på sin Instagram Story. Bildkälla: Instagram/kenzas

Camilla Gervide: "Höjden av respektlöshet" 

Sedan år 2016 har Camilla Gervide drivit Bloggbevakning där hon dagligen rapporterat om svenska influencers som Bianca Ingrosso, Kenza Zouiten Subosic och Isabella Löwengrip. Utöver det så är Gervide även privat en riktig hundmänniska. Efter att ha haft hunden Selma är Gervide nybliven matte till labradoren Sauron.

Camilla Gervide driver sajten Bloggbevakning.

När Nyheter24 frågar Gervide vad hon tycker om kritiken mot Kenza så tar hon genast henne i försvar.

En del läsare tycker att Kenza ska avliva Mani då han är blind och döv och tycks få någon slags smärtlindring. Okänsligt av följarna att skriva så eller köper du kritiken?

– Jag tror säkert att en del av dessa kommentarer kommer från en plats av omsorg för hunden, men jag är helt säker på att Kenza och familjen gör med största säkerhet det här tillsammans med Armanis veterinär, som ser till att han är smärtfri och tillfreds under sin sista korta tid i livet, säger Camilla Gervide till Nyheter24. 

Hon säger att hon inte tror att någon veterniär eller djurvän skulle ställa upp på att år efter år hålla en lidande hund vid liv. 

– Men att som djurägare få ro om sin familjemedlem den sista tiden innan de somnar in ser jag inte som någonting konstigt alls. Kenza skriver själv i sitt inlägg att de tar vara på den sista tiden med Mani eftersom de vet att han inte har långt kvar, och om hans veterinär inte har någonting emot behandlingen så borde det vara nog, kan man tycka, säger Camilla Gervide till Nyheter24. 

Kommentarerna till Kenza som handlar om att hon borde avliva hunden har inte Gervide mycket till övers för. 

– Jag tycker det är höjden av respektlöshet att uppmana Kenza att avliva sin hund, när hon vet med sig och är öppen och transparent med faktumet att han snart ska få somna in. Jag hoppas hon högaktningsfullt struntar i dessa kommentarer och njuter av sin sista tid med sin älskade vovve, säger Gervide.

Kenza valde senare att svara på en av de kritiska kommentarerna hon fått från sina följare.

"Hej! Fint att du bryr dig som det står så tar vi vara på tiden nu, då det snart är dags för honom att vandra vidare"

Kenza tar vara på den sista tiden med sin hund Mani. Bildkälla: Instagram
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!