Tisdag 22 Jun
Stockholm

Mannen bakom skandalboken om kungen är arbetslös

1 av 2
2 av 2

Skrev årets mest omskrivna bok. Nu söker Thomas Sjöberg jobb.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Trots att han är huvudförfattare till årets mest debatterade och omskrivna bok vill Thomas Sjöberg inte skriva fler böcker. Uppståndelsen har tagit på krafterna och han har haft en hektisk tid i samband med lanseringen. Nu söker han jobb som journalist.

– Jag är en arbetslös redaktör som söker arbete på förlag eller tidning, säger han till Resumé.

Den ofrivillige monarken - Carl XVI Gustaf delade Sverige i två läger. Ena sidan menade att det var bra att kungen granskades medan den andra sidan avfärdade boken som en kränkning av kungens privatliv.

 

Lockar kvinnor

Boken har sålt bra och toppar Svensk Bokhandels facklista. De första 20 000 exemplaren gick åt de första dagarna. Köparna sägs vanligtvis vara unga kvinnor i storstäderna. Anledningen är, enligt Thomas Sjöberg, att kvinnor attraheras av den kvinnliga vinkel boken är skriven ur. Kungens kvinnorsyn och hans förhållande till Camilla Henemark har varit det som i debatterats flitigast.

– Det är ytterst ovanligt att en faktabok säljer över 50 000 exemplar och blir den mest omtalade boken på 20 år. Det har gått extremt bra. Boken delar det svenska folket i två läger. En del anser den är onödig, andra att den är relevant och rimligt, säger Kristoffer Lind, förläggaren bakom boken, till Resumé.

 

Kritikerna har varit hårda

På internet har Thomas Sjöberg kallats både det ena och andra. Kritikerstormen och de anonyma påhoppen förvånar honom.

– Språkbruket i kommentarer ute på nätet är riktigt obehagligt, säger han. Det visar på en märklig bildningsnivå. Jag skäms, inte personligt utan för landets skull. Det är en skrämmande låg nivå och ovärdigt en modern nation. En primitiv grottstadienivå.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela