1 av 2
- Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Mannen bakom skandalboken om kungen är arbetslös

Skrev årets mest omskrivna bok. Nu söker Thomas Sjöberg jobb.


Trots att han är huvudförfattare till årets mest debatterade och omskrivna bok vill Thomas Sjöberg inte skriva fler böcker. Uppståndelsen har tagit på krafterna och han har haft en hektisk tid i samband med lanseringen. Nu söker han jobb som journalist.

– Jag är en arbetslös redaktör som söker arbete på förlag eller tidning, säger han till Resumé.

Den ofrivillige monarken - Carl XVI Gustaf delade Sverige i två läger. Ena sidan menade att det var bra att kungen granskades medan den andra sidan avfärdade boken som en kränkning av kungens privatliv.

 

Lockar kvinnor

Boken har sålt bra och toppar Svensk Bokhandels facklista. De första 20 000 exemplaren gick åt de första dagarna. Köparna sägs vanligtvis vara unga kvinnor i storstäderna. Anledningen är, enligt Thomas Sjöberg, att kvinnor attraheras av den kvinnliga vinkel boken är skriven ur. Kungens kvinnorsyn och hans förhållande till Camilla Henemark har varit det som i debatterats flitigast.

– Det är ytterst ovanligt att en faktabok säljer över 50 000 exemplar och blir den mest omtalade boken på 20 år. Det har gått extremt bra. Boken delar det svenska folket i två läger. En del anser den är onödig, andra att den är relevant och rimligt, säger Kristoffer Lind, förläggaren bakom boken, till Resumé.

 

Kritikerna har varit hårda

På internet har Thomas Sjöberg kallats både det ena och andra. Kritikerstormen och de anonyma påhoppen förvånar honom.

– Språkbruket i kommentarer ute på nätet är riktigt obehagligt, säger han. Det visar på en märklig bildningsnivå. Jag skäms, inte personligt utan för landets skull. Det är en skrämmande låg nivå och ovärdigt en modern nation. En primitiv grottstadienivå.

 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Robinson-Charlottas kritik mot TV4:s klippning: ”Framställts som en mobbare”

3 timmar sedan

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

idag 12:00
"Den sista resan" har setts av 315 440 biobesökare sedan premiären och är därmed Sveriges mest sedda dokumentär på bio någonsin. Filmen, som är gjord av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, slår nu Stefan Jarls "Ett anständigt liv" från 1979 som innehade det tidigare rekordet.

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

idag 11:37
Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

idag 10:36
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

idag 10:08
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

idag 09:10
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.