Tisdag 22 Jun
Stockholm

Bianca Meyer: Bisexuella blandrasäktenskap är framtiden

KRÖNIKA. Bianca Meyer om rotlöshet och gruppidentitet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Jag är ett varannanvecka-barn. Född judinna i ett (om än sekulariserat) kristet samhälle. En fjärdedel rysk, en fjärdedel ungersk. Mina föräldrar var låginkomstagare men min uppväxtmiljö var Östermalm och mitt umgänge tillhörde överklassen. Jag är ett ensambarn som fick ett halvsyskon.

De konservativa ser mig som alternativ, de alternativa ser mig som konservativ.

Ateisterna kallar mig troende, troende kallar mig ateist. ickeintellektuella kallar mig intellektuell, intellektuella kallar mig dum i huvudet. Jag kan hålla på hur länge som helst.

Visst kan jag känna en slags saknad och ett sökande. Jag kan lyssna på judisk klezmermusik och känna att det slår an något hos mig. Ett arv som gör sig påmint. Men det är samtidigt främmande och avlägset.

Jag är intresserad av släktforskning. Jag är nostalgisk. Det är inget fel i det. Men allt det där är bara form, bara fragment av en människa.

Rötter står för tillhörighet och trygghet. Kvävande tillhörighet och trygghet. Allt för många är definierade av sin omgivning. Ta Stureplan eller Södermalms motsvarighet, vilken den nu är, Sofo? Eller vilken annan liten inskränkt bygd som helst. Alla vet vem den andra är, i lika stor utsträckning som de i liten utsträckning vet vilka de själva är.

Vi lever för trångt.

Jag tror inte att rotlöshet innebär att man är lös och saknar något. Jag tror att gruppidentitet exkluderar. Jag känner en frihet i att sakna tillhörighet. Jag bestämmer vad som är jag, ingen och inget annat definierar mig.

Och det här "att hitta sig själv". De som hävdar att de har gjort det är de som för omgivningen verkar mest vilsna. Det handlar väl snarare om att komma överens med sina olika jag.

Etnicitet, kön, klass, sexualitet, yrke, etcetera. Det är gammalt och förlegat. Framtiden ligger i  bisexuella blandrasäktenskap och nomadliv. Etcetera. Etcetera.

 

Skrivet av: Bianca Meyer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela