Torsdag 11 Aug
Stockholm

Schulman: Jag avskyr Peter Englund

... monologmästaren Björn Ranelid. Som genast slår tillbaka.
1 av 6
... monologmästaren Björn Ranelid. Som genast slår tillbaka. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Bråket inleddes med att Let's Dance-stjärnan Björn Ranelid tyckte att författare borde ge sig ut i verkligheten mer.
2 av 6
Bråket inleddes med att Let's Dance-stjärnan Björn Ranelid tyckte att författare borde ge sig ut i verkligheten mer. Foto: ALL OVER PRESS
Nu utlovar Ranelid hämnd och säger att..
3 av 6
Nu utlovar Ranelid hämnd och säger att.. Foto: ALL OVER PRESS
..."Den lille mannen ska vara 1,34 lång innan året är slut"
4 av 6
..."Den lille mannen ska vara 1,34 lång innan året är slut". Foto: ALL OVER PRESS
Alex Schulman rasar nu mot Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund och kallar honom för en "fåntratt".
5 av 6
Alex Schulman rasar nu mot Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund och kallar honom för en "fåntratt". Foto: ALL OVER PRESS
Björn Ranelids medverkan i Let's Dance har fått stor uppmärksamhet.
6 av 6
Björn Ranelids medverkan i Let's Dance har fått stor uppmärksamhet. Foto: ALL OVER PRESS

Det litterära storbråket mellan Björn Ranelid och Peter Englund tar nu en ny vändning när Alex Schulman kastar sin i debatten och kallar Svenska Akademiens ständige sekreterare för en "fåntratt".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i samband med premiären av Let's Dance som Björn Ranelid sa att fler författare borde ge sig ut i verkligheten - i synnerhet de i Svenska Akademien.

Svaret från den prestigefyllda akademien lät inte vänta på sig. Svenska Akademiens ständige sekreterare, den kände historikern Peter Englund, skrev på sin blogg att "allt som håller borta Ranelid borta från skrivandet välkomnas". Därmed var det fullt slagsmål i årets första kulturbråk.

Superbloggaren rasar mot Peter Englund

Nu kastar sig superbloggaren Alex Schulman in i bråket och kallar Englund för en "fåntratt":

"Det är svårt att bli imponerad över människan Peter Englund. Jag minns honom på 90-talet. Han skrev väldigt tjocka böcker som handlade om stor-Sverige. Hans största läsekrets var väl Ultima Thule-fansen, de som viftade med svenska flaggor och lade ner kransar vid Karl XII:s staty. Jag tog mig igenom en av de där böckerna i tonåren, det kan ha varit “Poltava”, och det var inte särskilt förtjusande. Som Herman Lindqvist, fast utan elegansen. Det var inte historia, det var skrönor, men dåliga skrönor: kort sagt: skitigt hantverk." skriver Alex Schulman i sin blogg och fortsätter:

"Och sedan hamnade han i Svenska Akademien. Och sedan en tid är han också dess sekreterare. Och från denna höga häst meddelar han nu att han vill att Björn Ranelid ska upphöra att skriva böcker. Detta blogginlägg gör det enklare än någonsin att avsky mannen."

"Han kommer få det tufft"

Schulmans utspel kommer efter det att Björn Ranelid rasat mot Peter Englunds blogginlägg. Den talföre författaren säger sig nu vara överlägsen sin kombattant.

– Rent vetenskapligt sett är jag mer begåvad än han någonsin kommer att bli. Jag vet inte vad han är känd för. Han har skrivit några böcker om krig, säger han till Aftonbladet.

Dessutom lovar Björn att han ska hämnas påhoppet.

– Jag ska ägna mycket tid av mitt liv åt att se till att han får äta upp det här. Han kommer få låg matbudget, säger Ranelid:

– Han ska få det så tufft. Den lille mannen ska vara 1,34 lång innan året är slut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.