Fredag 16 Apr
Stockholm

Intervju24: Janique Svedberg

Nyheter24:s Quetzala Blanco möter Janique Svedberg och pratar piller och racingbilar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är Janique

Namn: Janique Svedberg.

Ålder: 44.

Bor: I New York.

Familj: Maken skeppsmäklaren Jeff Hill.

Karriärstips: "Du måste vara helt spiksäker på att det du har valt är rätt. Ge inte upp, även om det är jävligt. Och du får alltid jobba hårdare om du är kvinna."

16 år gammal – eller ung – så träffade Janique Svedberg en gitarrist på en nattklubb i Göteborg. Han var snygg som satan, hette Jean Beauvoir och spelade med Bruce Springsteen – som var i stan för ett gig på Ullevi. Janique och Jean blev snabbt ett par och snart gifte de sig. Livet som rockstjärnehustru gick i 180 knyck. Minst. Janique hängde plötsligt med Bono, Prince och David Bowie. Men allt i hennes tillvaro var inte lika guldkantat och glamouröst. Till slut var festandet vardag och Janique blev beroende av tabletter.

– Det var ett rock 'n' roll-liv. Det var alkohol och piller. Och jag var tvungen att förlora allt för att kunna ta tag i i allt, berättar hon.

Janique Svedberg gjorde sig ett namn i Sverige i teveserien Svenska New York-fruar. Nu är hon i Stockholm för att promota sin nya tevesatsning som hon gör tillsammans med en annan New York-fru, nämligen Åsa Vesterlund.

Janique sitter uppflugen i en röd soffa i en makalöst stor svit på ett hotell vid Stureplan. Blond, supersolbränd, klädd i khakifärgade kläder, krämfärgade Christian Louboutins med klädsam klack och med tänder så gnistrande blåvita att de får Andreas Carlssons gaddar att framstå som missfärgade kikärtor.

Det är svårt att se spår av det hårda liv Janique har levt. Ytan är perfekt. Men det är något i hennes brinnande och energiska ögon som skvallrar.

Jag frågar henne om hon minns den dagen hon insåg att hon var missbrukare och att hennes liv skulle ta en ny vändning. Om när hon nådde det där berömda rock bottom.

– Jag var gift då...Min man skulle hämta något i min väska och jag hade glömt att jag hade en stor burk piller i väskan. Han trodde att jag hade slutat med tabletterna och jag blev ertappad och greps av panik. Han ställde ett ultimatum – det är mig eller tabletterna. Jag var så körd i botten då att jag valde pillrena.

"Jag såg för jävlig ut. Vägde kanske 40 kilo"

Men Janiques dåvarande make gav sig inte. Att Janique valde tabletterna istället för deras äktenskap var det slutgiltliga kvittot på att hon behövde hjälp och skulle in på rehab – omedelbart.

– Jag tänkte ungefär att "New York kommer inte klara sig utan mig". Jag såg för jävlig ut. Jag vägde ingenting, kanske 40 kilo. Men jag minns när vi satte oss i bilen och åkte i väg...Att det var första gången jag kunde andas ut, berättar Janique, som i dag är helt drogfri.

Hur har du hittat styrkan om och om igen?

– Det kommer från när jag var liten. Mina föräldrar var psykologer och jag fick aldrig någonting av dem – även om vi hade det gott ställt och jag hade kunnat få det, så var jag tvungen att ta det jag ville ha själv, säger hon.

När Janique var 11 år gammal tog hennes mamma livet av sig. Hennes pappa reste mycket och Janique såg inte mycket av honom. När Janique var 13 år gammal flyttade hon hemifrån.

– Min mamma tog livet av sig. På söndagen levde hon och på måndagen var hon död. Det fanns liksom ingen där. Det har självklart präglat mig, förklarar Janique.

"Jag jobbar inte. Jag strävar inte. Det här är mitt liv."

Styrka är något vi återkommer till under vårt samtal. Jag frågar henne hur hon orkar hålla igång och ha en sådan ostoppbar energi. För den som tror att Janique Svedberg – som i dag är gift med den amerikanske skeppsmäklaren Jeff Hill – är en sönderbotoxad lyxhustru som har otur när hon tänker har fel. Janique säger att hon aldrig skulle kunna ha ett nio till fem-jobb. Jag antar att det är för att hon inte ser på tillvaron som jobb kontra fritid.

– Grejen med mig är att jag har mina egna pengar, jag har aldrig suttit hemma och putsat silver som en hemmafru. Det har jag andra som gör åt mig, säger hon.

– År 2004 sålde jag mitt galleri, blev rik som ett troll och tänkte att jag skulle ha lite semester. Jag åkte på safari och försökte ta det lugnt men det gick inte. Efter en vecka kliade det i hela kroppen. Jag jobbar inte. Jag strävar inte. Det här är mitt liv, förklarar Janique.

"Det är väldigt sällan man dör"

Just nu är Janiques stora passion racingshowen som hon ska göra tillsammans med Åsa Vesterlund. Drömkändisarna till den amerikanska racingtävlingen 24 hours of Daytona är gräddan av den svenska kändiseliten – idel charmanta badboys som Mikael Persbrandt, Måns Zelmerlöw och Dolph Lundgren. Att få kändisarna att ställa upp blir inga problem tror Janique. Racingbilen säljs sedan på auktion och pengarna går till Riksförbundet för Sällsynta diagnoser.

– Min bror har Downs syndrom och de visste inte vad det var då, utan de sa till min mamma att han borde läggas in på ett hem. Men hon tog reda på saker och gav inte upp, säger Janique.

Jag och Janique pratar lite om racing. Jag är läskigt oinsatt, men Janique är eld och lågor och förklarar lyriskt att det blir "en asfräck show, coola kvinnor i en man's world, och det går till välgörenhet vilket är helt fantastiskt".

Men är det inte farligt med racing då?

– Det är klart att det är farligt. Tänk om nåt händer? Men det är det som är kul också. Det är väldigt sällan man dör. Men allt är farligt. Det är farligt med fallskärmshoppning och det är farligt att gå över gatan också, säger Janique och blottar den röda Christian Louboutin-sulan.

– Hör av dig om du kommer till New York, säger Janique när vi skiljs åt.

– Absolut, säger jag, och tänker faktiskt att jag borde göra det.

Synd att jag glömde fråga om hennes nummer bara.

Kommentera
Kopiera länk
Dela