Söndag 16 Maj
Stockholm

Lily Allen: Jag ville aldrig bli en del av det här

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Nyheter24:s Quetzala Blanco har träffat Lily Allen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Det är så mycket pengar inblandat i musikindustrin i dag. Det är så mycket som är sponsrat och det gör att allt blir mindre kontroversiellt och inte lika provocerande, och inte heller lika bra, säger Lily Allen när jag träffar henne.

I början av din karriär skapade du löpsedlar vart du än satte din fot. Nu känns det som att du inte vill vara en del av det längre?

– Jag ville aldrig bli en del av det här, det var inte så att jag sökte upp fighter med andra kändisar. Det var mer så att folk ställde frågor och jag svarade på dem. Jag kanske har varit lite naiv. Jag sa precis vad jag tyckte och tänkte och folk tar vad man säger och vänder det emot en. Nu är jag lite mer försiktig när jag pratar med media. Jag kan vara hur frispråkig som helst när det gäller politik, men det säljer inga lösnummer.

Vad som säljer lösnummer har Lily Allen stenkoll på vid det här laget. Hennes dust med Cheryl Tweedy (tidigare Cole) är väldokumenterad.

– Det är säkert självtillfredställande att gifta sig med en rik fotbollsspelare, dansa lite och klä av sig. Din morsa är säkert stolt över dig, din dumma bitch, sa Lily då, och passade på att kritisera Cheryls vikthets.

Lily har även flugit ihop med både Courtney Love, Katy Perry, Perez Hilton, Kanye West och ett dussin andra.

Lyssnar du på dina egna låtar ibland och tänker att det är en billigare form av en timme hos psykologen?

– Haha, det är faktiskt dyrare. Förmodligen vill mitt skivbolag att jag ska svara ja på den här frågan. Men jag vet inte. Ja, ibland. Jag är riktigt dålig på att kommunicera med min familj på ett emotionellt plan, så det är trevligt att skriva en låt, ge dem skivan och säga "Jag älskar dig", i stället för att sitta där och ha långa konversationer. Det är enklare...Det är enklare att kommunicera med andra människor genom musiken, förklarar Lily Allen.

Vad är din största rädsla i karriären?

– Jag är liksom ingen karriärsinriktad person. Det är bara mitt liv. Om folk inte gillar mina skivor och radion inte spelar min musik har jag inte råd att betala mina lån och då får jag väl se mig om efter ett annat jobb.

Du har skrivit flera låtar som tar upp missbruk.

– Ja, många i England och de brittiska tidnignarna skriver alltid om drogkulturen som en arbetarklassfråga och något som bara drabbar fattiga stadsdelar. Kanske är det så, men både advokater och läkare knarkar också, och det drabbar och suger också de fattiga områdena. Det är bara ett annat sätt att trycka ner arbetarklassen.

Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?

– Jag vet inte, det är inte mitt ansvar att vara en politiker.

Nej, men du skriver en del politiska texter.

– Ja, men mina låtar är aldrig "jag tycker så här och nu ska du tycka likadant". Jag skriver bara, observerar bara...Försöker se vad som är relevant i mitt liv och i lyssnarens liv.

Känner du någonsin för att bara skita i hela den här branschen och flytta ut i skogen?

– Vad har du att erbjuda? Haha. Förmodligen inte, för jag gillar den här uppmärksamheten på något sätt.

Är konserter och turnéer det nya sättet att tjäna pengar när skivindustrin körs i botten?

– Skivbolagen försöker tjäna pengar på artisten. Jag blev erbjuden en deal där de skulle få procent på mina intäkter från spelningarna. Jag sa bara fuck off. Det är så man tjänar pengar nu, och det är förmodligen därför jag inte gillar att göra intervjuer och sånt längre. Det känns som jag ska sälja ett album, och jag gick inte in i det här för att sälja skivor utan för att skriva låtar. Så man känner sig lite harmsen när man sitter här hela dagen och vet att man bara drar in pengar till sitt skivbolag.

När jag intervjuade dig för några år sedan sade du att du inte tycker att artister ska vara förebilder. Anser du fortfarande det?

– Ja, självklart. Absolut. Jag tycker att det är fel att människor försöker göra musiker och berömda människor till förebilder. Deras liv skiljer sig så mycket från alla andras. Förebilder ska vara ens föräldrar, mostrar och kusiner, ens brorsa eller syster.

Kommentera
Kopiera länk
Dela