Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ann Söderlund: "Jag blev överkörd av Kanal 5"

- 15/04/2011, 06:59 -
1 av 2

Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

2 av 2

Robert Henriksson / SvD / SCANPIX

Att kombinera rollen som småbarnsmorsa med jakten på ständig aktualitet i en tuff mediabransch är inte alltid lätt. – Man förväntas godta att bli överkörd, berättar Ann Söderlund för Nyheter24.

Ann Söderlund är för tillfället aktuell som frispråkig sidekick i Schulman show, som författare med sin senaste bok "Men vi knullar ju ändå inte" och som skribent med mål att hjälpa svenska folket att lösa livspusslet.

– När jag hade min livs- och relationskris så undrade jag varför ingen kunde komma med lösningen på hur jag skulle må bättre. Men det visade sig att ingen hade svaret eller kunde hjälpa mig.

– Då tänkte jag på hur skönt det hade varit om det fanns en manual. En text i min senaste bok heter "Lösningen på allt", och nu blir det eventuellt en krogshow för att testa om det finns något som gör det lättare när hjärtat brister eller man inte ser någon väg ut ur problemen, berättar Ann för Nyheter24.

Hur får du själv livet att gå ihop som mamma och karriärist?

– Man måste offra en del för att få det ska gå, som att man inte hittar bilen på morgonen eller att det bara finns omaka strumpor i lådan. Jag var inne i en period när jag själv kände att jag offrade för mycket för jobbet. Då min familj drabbades och de bara fick följa med efter mina spelregler.

– Så för ett par år sedan gjorde jag en avvägning och bestämde mig för att familjelivet skulle vara mer på lika villkor och att jag inte skulle ta för mycket plats. Men självklart vill även jag lägga mig ner och skita i allt ibland. Det kommer oftast på kvällarna, då får jag små depressioner.
 

"En bitter och gnällig kärring"

För tillfället pratas det oerhört mycket om männens framträdande och dominerande roll i mediala sammanhang - ett faktum som Ann upplever genomsyrar hela branschen.

– I radio och teve är det ofta två killar och en tjej; en kille som har huvudrollen och en kvinna som är kuttersmycke. Det finns en struktur i hela mediasamhället som är väldigt mansdominerad.

– Jag kände själv när jag jobbade på Kanal 5, att på en kommersiell kanal - där pengar är inblandat - så blir kvinnor mycket oftare förlorare. Där blev jag överkörd, och det vet dem själva, säger Ann till Nyheter24.

Att Ann är en person som vågar ta för sig och säga ifrån har snarast varit problematiskt i hennes karriär.

– Att jag är frispråkig och tar för mig har absolut inte varit till min hjälp - snarare tvärtom. Det är väl anledningen till att jag inte står och leder Körslaget just nu.

– Säger man ifrån så blir man sedd som en bitter och gnällig kärring. Bara för att man får stålar så ska man helt plötsligt vara beredd på att ställa upp och godta att bli överkörd.