1 av 2
- Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPIX

Ann Söderlund: "Jag blev överkörd av Kanal 5"

Att kombinera rollen som småbarnsmorsa med jakten på ständig aktualitet i en tuff mediabransch är inte alltid lätt. – Man förväntas godta att bli överkörd, berättar Ann Söderlund för Nyheter24.


Fakta

Namn: Ann Maria Söderlund

Född: 17 juli 1972.

Ålder: 38.

Familj: Sambo Nanok Bie och sönerna, Ossian, 7, Ilon, 5, och Dante, 4.

Bor: Stockholm.

Ann Söderlund är för tillfället aktuell som frispråkig sidekick i Schulman show, som författare med sin senaste bok "Men vi knullar ju ändå inte" och som skribent med mål att hjälpa svenska folket att lösa livspusslet.

– När jag hade min livs- och relationskris så undrade jag varför ingen kunde komma med lösningen på hur jag skulle må bättre. Men det visade sig att ingen hade svaret eller kunde hjälpa mig.

– Då tänkte jag på hur skönt det hade varit om det fanns en manual. En text i min senaste bok heter "Lösningen på allt", och nu blir det eventuellt en krogshow för att testa om det finns något som gör det lättare när hjärtat brister eller man inte ser någon väg ut ur problemen, berättar Ann för Nyheter24.

Hur får du själv livet att gå ihop som mamma och karriärist?

– Man måste offra en del för att få det ska gå, som att man inte hittar bilen på morgonen eller att det bara finns omaka strumpor i lådan. Jag var inne i en period när jag själv kände att jag offrade för mycket för jobbet. Då min familj drabbades och de bara fick följa med efter mina spelregler.

– Så för ett par år sedan gjorde jag en avvägning och bestämde mig för att familjelivet skulle vara mer på lika villkor och att jag inte skulle ta för mycket plats. Men självklart vill även jag lägga mig ner och skita i allt ibland. Det kommer oftast på kvällarna, då får jag små depressioner.
 

"En bitter och gnällig kärring"

För tillfället pratas det oerhört mycket om männens framträdande och dominerande roll i mediala sammanhang - ett faktum som Ann upplever genomsyrar hela branschen.

– I radio och teve är det ofta två killar och en tjej; en kille som har huvudrollen och en kvinna som är kuttersmycke. Det finns en struktur i hela mediasamhället som är väldigt mansdominerad.

– Jag kände själv när jag jobbade på Kanal 5, att på en kommersiell kanal - där pengar är inblandat - så blir kvinnor mycket oftare förlorare. Där blev jag överkörd, och det vet dem själva, säger Ann till Nyheter24.

Att Ann är en person som vågar ta för sig och säga ifrån har snarast varit problematiskt i hennes karriär.

– Att jag är frispråkig och tar för mig har absolut inte varit till min hjälp - snarare tvärtom. Det är väl anledningen till att jag inte står och leder Körslaget just nu.

– Säger man ifrån så blir man sedd som en bitter och gnällig kärring. Bara för att man får stålar så ska man helt plötsligt vara beredd på att ställa upp och godta att bli överkörd.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Songs of conquest" får släppdatum

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

1 timme sedan
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.

Så träffade Kjell Bergqvist 18 år yngre frun Karin

1 timme sedan
Kjell Bergqvist är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Kjell Bergqvist.

Allt om Miriam Bryant: Familj, låtar och om hon har pojkvän

1 timme sedan
Miriam Bryant har seglat upp som en av de största popartisterna i Sverige. Men hur mycket vet du egentligen om stjärnan? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Bryant.

Tecwyn Ewans ny orkesterchef på Malmö opera

2 timmar sedan
Tecwyn Evans blir ny ledare för Malmö operas orkester och kör med start den 5 augusti.

Efter succén: "Sluta leta efter min stalker"

2 timmar sedan
Netflixsuccén "Baby reindeer" har skapat en jakt på de verkliga personerna bakom händelserna i dramaserien. Nu vill huvudpersonen sätta stopp för spekulationerna.