Onsdag 27 Okt
Stockholm

Morgan Alling: "Jag vägrar bära offerkoftan"

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

I första avsnittet av "Det blir bättre" berättar skådespelaren Morgan Alling om sin problematiska bakgrund. – Det är dags att lyfta på det sociala locket, säger Morgan till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fakta

I "Det blir bättre" berättar Jonas Gardell, Peter Jöback, Magdalena Graaf, Morgan Alling, Ara Abrahamian och Linda Lampenius om sin svåra bakgrund.

Sänds söndagar 21.00 på TV3.

Nästa vecka berättar Jonas Gardell om mobbningen och övergreppen har utsattes för som barn.

Under söndagskvällen går premiären av TV3:s nya satsning Det blir bättre, där kändisar berättar om sin tuffa bakgrund och jobbiga händelser i sitt liv, av stapeln.

I det första programmet möter vi skådespelaren och regissören Morgan Alling, som redan som fyraåring blev tvångsomhändertagen av de sociala myndigheterna på grund av hemförhållanden bestående av alkoholmissbruk och misshandel. Som åttaåring hade Morgan hunnit bli placerad hos totalt fyra fosterfamiljer och tre barnhem.

När han nu ställer upp för att berätta om sin problematiska bakgrund så gör han det för att kunna stödja andra.

– För min del var det inte jobbigt att prata om min bakgrund, eftersom jag redan är klar med min historia. Det jobbiga var när jag skulle hålla tal inför de andra. Men jag berättar för att hjälpa, och det känns viktigast, berättar Morgan för Nyheter24.

Morgan har flera gånger tidigare gått ut och berättat om sin tuffa uppväxt, bland annat i sitt sommarprat och med boken "Kriget är slut", som utkom i slutet av förra året.

– Jag har berättat historien många gånger tidigare, och känner att jag inte har något att dölja. Jag har slutit fred med min bakgrund, och känner mig stolt över vem jag är.

Varför ställde du upp?

– För att hjälpa och stärka andra människor. Det är många idag som går igenom samma sak som jag har gjort.

– Varje dag får jag mail eller träffar människor som stannar mig på gatan för att berätta att de har varit i samma sits och att jag har varit en inspiration som har kunnat hjälpa dem.

För att medverka hade dock Morgan några krav som skulle uppfyllas.

– Jag hade aldrig ställt upp om det inte hade varit för att fokus här ligger på att bevisa hur man kan förändra sitt liv efter en sådan historia. Jag har aldrig känt mig som ett offer, och hade inte ställt upp om jag var tvungen att bära offerkoftan.

– Det är dags att vi lyfter på det sociala locket, där alla säger att de mår bra. Människor stänger in sina känslor och låtsas som att inget är fel. Men de gör bara sig själva en otjänst som inte tar tag i sin bakgrund. Förhoppningsvis så kan andra genom programmet känna att "kan han, så kan jag".

Kommentera
Kopiera länk
Dela