Torsdag 9 Dec
Stockholm

Pascalidou: ”Den manliga dominansen är orimlig”

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Alexandra Pascalidou menar att mansdominansen i mediabranschen har gått överstyr, och kan själv vittna om situationer av trakasserier och orättvisa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fakta

Namn: Alexandra Pascalidou

Född: 17 juli 1970

Yrke: Frilansjournalist, författare och entreprenör.

Aktuell: Som programledare för Ring P1

Alexandra Pascalidou är bland annat aktuell som programledare för Ring P1, och syns frekvent i mediala sammanhang.

Den senaste tidens stormväder kring mansdominansen inom mediabranschen har fått många kvinnor att ryta ifrån och engagera sig i debatten, något som Alexandra varmt välkomnar.

– Det är bra att debatten tas upp, för den manliga dominansen i underhållningsgenren har varit orimlig. Det finns många kompetenta, roliga kvinnor som skulle älska att axla rollen som lekledare, men reflexmässigt får killarna förtur, säger hon till Nyheter24.

– Samtidigt i den här debatten så osynliggörs en massa duktiga kvinnliga programledare i samhällsprogram - för de finns trots att de inte får helsidor i kvällstidningarna varannan vecka.

Är kvinnor särskilt utsatta i mediabranschen?

– Mediabranchen är tuff för alla som saknar kontakter. Av kvinnor krävs det helt enkelt att vi är snäppet duktigare och mer disciplinerade. Vi kommer inte undan med vad som helst.

En räkmacka in i branschen är alltså inget att direkt räkna med.

– Ingen kommer någonsin att släppa makten eller bereda utrymme för dig så länge det inte är din pappa eller mamma. Så det är bara att kavla upp ärmarna, slänga av sig offerkoftan, dra på ett leende och jobba hårt, anta utmaningarna när de kommer och visa en rejäl dos mod, ett kryddmått målmedvetenhet och en gnutta galenskap. Så brukar det lösa sig. Och ge andra ett handtag när du lyckats.
 

"Nötter har gått före"

Själv kan Alexandra vittna om att det inte är enbart i Sverige som diskussion bör lyftas.

– Konkret diskriminering i den snäva juridiska bemärkelsen tror jag inte att jag har utsatts för, men visst har jag sett nötter gå före och få jobb som jag skulle ha gjort bättre.

– Jag vet inte om och när mitt kön och etniska ursprung stått i vägen, men i en tid när alltfler predikar mångfald är det även dags att praktisera den. När jag arbetade som programledare i Grekland fick jag även smaka på sexistiska kommentarer, som numera är ganska sällsynta i svenska medier. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela