1 av 6
2 av 6
- Foto: Dan Hansson/SCANPIX
3 av 6
- Foto: Jurek Holzer/SCANPIX
4 av 6
- Foto: AP/Photo Jan Collsioo/ SCANPIX
5 av 6
- Foto: AP Photo/Duluth News-Tribune, Bob King
6 av 6
- Foto: Olle Lindeborg / SCANPIX /

Quetzala: Dylan bättre än bältad på psyket

Nyheter24:s nöjesredaktör Quetzala Blanco om sin kärlek till Bob Dylan.


Hyllas världen över

Bob Dylan eller, Robert Allen Zimmerman, som han egentligen heter fyller i dag 70. Några av rocklegendarens mest populära låtar skrevs redan på 60-talet och anses ha varit tongivande för en hel generation.

Between the idea

And the reality

Between the motion

And the act

Falls the shadow

Jag läste det där T.S Eliot-citatet i ett nothäfte med Bob Dylans låtar för ett par år sedan. Det kan ju verka konstigt att jag läser såna nothäften. Men ända sedan min pappa drillade mig och min betydligt mer musikaliska syster med notställ, munspel, munspelsställ, stålsträngad gitarr och texterna och ackorden till All along the watchtower, Just like a woman och I want you i timmar så sitter det där i.

– Pappa, jag orkar inte spela mer, mina fingertoppar blöder ju.

– Det är blues, chinita. En gång till.

Låtarna betydde ingenting för mig då. Det var en god uppfostran men det var inte förrän jag hörde It’s alright ma, I’m only bleeding som jag började förstå. Eller ana, snarare. Förstå gör man ju aldrig riktigt.

It’s life and life only.

Min pappas besvikelse när han läste Bob Dylans självbiografi var för övrigt oerhörd.

”Den var som jävla Bill Clintons bok. En tråkig gringojude med mundiarré som berättar att han krascha med sin motorcykel”.

Bob Dylan har aldrig varit en spännande person. Undantaget från när någon idiot kritiserade honom och hans enda svar var ”Who said that?” eller när nån producentmupp sa ”vi måste sänka här” och han sa ”höj”.

Men Bob Dylans fingertoppskänsla för att skildra den hopplösa kärleken där det alltid är fel tid och fel plats och de idiotiska svekfulla kvinnorna och de idiotiska männen…Fingertoppskänslan är inte bara blödande, den är knivskarp och vidöppen.

Från att jag, som aldrig annars dansar – dansade i endast trosor på bordet hos en jag älskade till Sad eyed lady of the lowlands. Han satt och drog några linor och tittade på mig och låten bara pågick och pågick och jag peakade i min ångestälsk till någon jag aldrig kunde få.

Så många nätter jag legat med Brownsville Girl på repeat och hur vissa rader som man inte förstår varför egentligen, bara etsar sig fast.

Och just nu när jag går genom den svåraste tiden i hela mitt liv är One of must know (sooner or later) bättre än all KBT-terapi i världen.

Bättre än bältad på St Görans psykakut. Bättre än ångestdämpande. Bättre än ett ord på vägen. Bättre än en omtanke. Bättre än allt rödvin på marknaden. Bättre än att återse den du älskar eller saknar så du går sönder.

I didn’t mean to treat you so bad

You shouldn’t take it so personal

I didn’t mean to make you so sad

You just happened to be there, that’s all

When I saw you say “goodbye” to your friend and smile

I thought that it was well understood

That you’d be comin’ back in a little while

I didn’t know that you were sayin’ “goodbye” for good

För övrigt så sms:ade min pappa mig igår. ”Senaste numret av Uncut – stor om Dylan som blir 70 i maj. han e som du tvilling astro. Klart att det gör ont att lämna goda vänner men try to see the positiv in it. Then no hate. Only love.”

VIDEO: Bob Dylan – Series of dreams

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

igår 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

igår 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

igår 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...