- Foto: TV3/Sven Prim

”Man vill se folks misär”

Tevekocken Alexander Nilson, från succéprogrammet "Kniven mot strupen" om sin hårda taktik, passion för arbetet och om människor som gåter i teve.


Kniven mot strupen

Alexander om en fjärde säsong: ”Eventuellt så blir det ytterligare en säsong. Frågar dem så är det klart att jag ställer upp. Men jag har andra idéer också. Fast någon gulligullteve kommer det aldrig att bli.”

”Kniven mot strupen” har gått på TV3 under tre säsonger.

Under totalt tre säsonger av succéprogrammet Kniven mot strupen har svenska folket kunnat följa tevekocken Alexander Nilson på hans framfart för att rädda landets sämsta restauranger vid ruinens brant. Det har varit tre säsonger fyllda av blod svett och tårar. Och en hel del ilska.

– Matprogram är ju allmänt populärt, framför allt i takt med att folk blir mer och mer medvetna om vad man äter. Sedan är det ju såklart lite drama som lockar med programmet också. Jag antar att det är samma som är lockade med Lyxfällan; att man vill se folks misär, förklarar Alexander själv programmets framgångar med.

Har du blivit snällare eller argare med tidens gång?

– Båda delarna. Men jag har nog blivit lite lugnare och sakligare i takt med att jag är mer bekväm i min roll.

– Men jag är ingen skådespelare och har inget manus, utan gör mitt jobb med hjärtat. Anledningen till att jag tackade ja till programmet är för att jag vill rädda restauranger.

Finns det någon gång du ångrat att du var för hård?

– Ja, det finns ju gånger när det har eskalerat för mycket, då jag i efterhand känner att jag skulle ha backat. Men då har det oftast hjälpt med en klapp på axeln. Först ger man skit och trycker ner, för att sedan bygga upp på nytt.

"De håller på att skita på sig"

Vissa dagar beskriver Alexander hur hans hårda framtoning kan vara tuff inte bara för de utsatta restaurangägarna, utan även för honom själv.

– Jag får absolut ångest för saker jag gjort eller sagt, hela tiden. Det är klart att jag undrar vad jag håller på med ibland. Men samtidigt så vet jag vad jag gör här, och magiskt nog så vänder det oftast, säger han till Nyheter24.

Hans taktik har arbetats fram genom många år av erfarenhet.

– Jag har jobbat på restaurang i hela mitt liv, och dessutom varit utbildare, så det är klart att det är en slags teater ibland. Är man för trevlig så käkar de upp en, och ringer klockan fyra på morgonen. Då lär man sig att bli hårdare. Tjafsar någon emot så ber jag dem hålla käften eller gå därifrån.

– Tårar funkar i teve, men jag vill samtidigt inte få människor att lipa. Vissa kan ju stå framför en och småflina, men när kamerorna stängs av så börjar de gråta för att de håller på att skita på sig. För min del så är ju mer känslor desto bättre. Visar de inte känslor så blir jag tokig.

TV3
/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

igår 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.