Torsdag 19 Maj
Stockholm

"Sista dokusåpahjälten har fallit"

KRÖNIKA. Om dokusåpakändisar som tar sig själva på för stort allvar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Pascal Engman

Pascal Engman är nöjeschef på Nyheter24.

Läs hans blogg här.

Den sista dokusåpahjälten har fallit, och kvar finns bara indicier av en guldålder vi aldrig kommer få återuppleva. En ovärderlig om än lättillgänglig Youtube-skatt. För vem minns inte med nostalgi den första, blåögda generationen av folkhemshjältar vi älskade att hata så.

Brinkenstjärnas gyllene generation. Big Brother-intelligentian som sammanstrålade på Spy Bar. Det tidiga 2000-talets sanna revolutionärer som ollade hela svenska folket och jantelagen i ansiktet rakt genom teverutan.

De är saknade. Något så in i helvete.

Den uppriktiga och naiva glädje Robinson-Robban uppvisade när han drack vodka med anus under sin eriksgata längs varenda liten bruksort som hade lyckan att få välkomna hans blåmålade uppenbarelse. Eller hans beundrares hänförda jubel då de fick smaka en öl i vilken han doppat sin penis. Hur vi fascinerades av Naken-Jannes skrumpna dito då han lät den älska med tevekamerorna i Farmen.

Dessa giganter tillhör generationen som visste att dokusåpakändisskapet var ett yrke, ett hantverk. Istället framträder en ny typ av profil, plågsamt medveten om hur man skapar rabalder och uppståndelse kring sin person.

Det är ett spelat, regisserat och pinsamt spektakel att ta del av. För, en dokusåpastjärnas främsta star quality ligger i viljan att göra vad som helst för att bli känd. I dag tror lycksökarna att det räcker med att pruttfull ha spytt i teve eller häva ur sig okonventionella åsikter för att få sina rubriker. Deras mediala utspel är lika planerade som de allierades landstigning i Normandie.

Man glömmer glädjen och arbetet bakom. Kärleken till konsten, om man så vill. Dagens bortskämda generation förväntar sig kändisskapet, startar en blogg efter att ha legat lite i teve och börjar slentrianmässigt rapportera kring sig själva. Tomt och innehållslöst, utan glädje och uppriktighet gentemot publiken. Och sedan vill de stå där och armbågas framför buffée med Anna Book och Christer Sandelin när det vankas kändismingel.

Kanske är det vårt eget fel att det blivit så här. Kanske är det internets fel. Ändå kan jag inte låta bli att lida med dagens ungdom som inte får uppleva de galna, kåta och fullständigt briljanta personligheter som förr bebodde våra teveapparater och löpsedlar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela