Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ernst om mörkret efter moderns död

- 21/07/2011, 07:57 -
1 av 3

Henrik Montgomery/Scanpix

2 av 3

Claus Gertsen/Scanpix

3 av 3

Jonas Ekeströmer/SCanpix

För fyra år sedan förlorade teveprofilen Ernst Kirchsteiger sin mor. Sorgen var djup och mörk.– Man måste tro att det ska gå över och inte vara rädd för att sörja.

Programledaren Ernst Kirchsteiger, 54, förlorade sin mor våren 2007. Tiden efter hennes bortgång blev tung. Nu berättar han för Nyheter24 om hur viktigt det är att våga känna sorg och att vägen tillbaka måste få ta tid.

- Sorg är lika viktigt att känna som glädje eller kärlek. Man måste tro på att det ska gå över och inte vara rädd för att våga sörja, säger han till Nyheter24.

Våga bottna i djupet

Den tuffa tiden som följde insåg Ernst hur viktigt det är att umgås med sina nära och kära. De sträckte ut en hjälpande hand - som Ernst tacksamt tog emot.

- Det viktigaste var att omges av de jag älskar och att känna lugn och harmoni.

Han lärde sig hur viktigt det är att man inte stressar sig igenom en sorgeprocess. Det får ta tid - vilket han menar att många kan glömma bort i dagens stressiga samhälle.

– Att att tillåta sig själv att vara därnere, riktigt nere på botten är viktigt, man måste våga bottna i djupet.

Av respekt för sin mamma försökte han leva som han tror att hon hade velat. Att våga gå vidare blev en vändpunkt i sorgen. Och han kom ut på andra sidan - starkare.

"Livet behöver en mörk fond för att ljusa ska synas"

För Ernst handlar livet om kontraster. Något moderns död fick honom att inse. Det går inte att alltid vara lycklig.

– För att kunna se de fina ögonblicken i livet, måste man också ha känt de mörka. Om du inte kan gråta, kan du inte heller skratta. Livet behöver en mörk fond för att det ljusa ska synas. Ungefär som strålkastaren mot en teaterscen lyser upp skådespelaren mot de mörka draperierna, avslutar han.