1 av 10
- Foto: Niklas Larsson/Scanpix
2 av 10
- Foto: Maja Suslin/Scanpix
3 av 10
- Foto: Anders Wiklund/Scanpix
4 av 10
- Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
5 av 10
- Foto: JanErik Henrikssonn/Scanpix
6 av 10
- Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
7 av 10
- Foto: Anders Wiklund/Scanpix
8 av 10
- Foto: Mikael Anderson/Scanpix
9 av 10
- Foto: Anders Wiklund/Scanpix
10 av 10
- Foto: Sören Andersson/Scanpix

Idol-deltagare det gått bra för

Att vinna tv-programmet Idol innebär inte en lysande karriär som artist. Det har vi fått se flera år i rad. Några artister försvinner helt, medan andra gör en strålande karriär.  Vi listar idolerna - som det har gått bra för.


Idol

Idol är ett svenskt underhållningsprogram där deltagarna slåss om titeln att bli Sveriges nästa popstjärna.

Serien har sänts på TV4 i sju säsonger.

Programledare för programmet genom åren: David Hellenius, Peter Magnusson, Tobbe Blom, Johan Wiman, Sanna Bråding, Mogge Sseruwagi, Carolina Gynning, Carina Berg och Peter Jihde.

Den nya säsongen kommer att ledas av den tidigare Parlamentet-profilen, Pär Lernström, och hans sidekick - skådespelerskan Cecilia Forss, 26.

Darin Zanyar, 24

Placering: 2:a

Säsong: 1

Hur gick det sen?

Darin fick alla tonårshjärtan att dunka som trummor när han uppträdde i Idol. Han har släppt hela fem skivor sedan han var med i programmet; The Athem (2005), Darin (2005), Break The News (2006), Flashback (2008) och Lovekiller (2010). Han vann dessutom Rockbjörnen för "Bästa manliga artist" år 2006. Med på hans senaste album Lovekiller är hans cover på Coldplays singelViva La Vida.

Darin var också en av sommarpratarna i P1, 2010. Det är stort. Lika stort är det att han blev tillfrågad att skriva en låt till kronprinsessan Victoria och Daniel Westlings bröllop, vilket han gjorde. Och han sjöng den så fantastiskt fint på Operahusets tak den 19:e juni i fjol.   

Så här såg Darins audition ut:

Idol%202004:%20Darins%20audition

 

Agnes Carlsson, 23

Placering: Vinnare

Säsong: 2

Hur gick det sen?

Det skulle räcka med att säga: "Sjöng på kronprinsessans bröllop tillsammans med Björn Skifs."

Bara så.

Den meningen säger verkligen allt. För det är så stort. Men, det finns mer att säga om gudinnan Agnes Carlsson. Först och främst är hon den enda kvinnliga vinnaren som det har gått bra för. Och de är bara två som har vunnit - Agnes och Marie Picasso.

När tävlingen avslutades släpptes hennes första singel Right Here, Right now - och den såldes i över 40 000 exemplar. Hon blev snabbt kontaktad av Sony BMG, där hon släppte skivan Stronger, som sålde platina.

2009 var året då hon släppte sin första internationella skiva Dance Love Pop. Från det albumet släppte hon singeln Release Me som blev en enormt stor hit över världen. Den hamnade på tredje plats på UK Singles Chart och efter åtta veckor på listan hade den sålts i makalösa 300 000 exemplar. 

Hon har sedan sin medverkan i Idol alltså haft det riktigt bra. Vindarna blåser åt hennes håll. Hon vinner priser på alla möjliga olika galor; "Bäst klädda artist" (ELLE-galan 2010), "Årets artist" (Gaygalan 2010), och titeln som "Sveriges bästa artist" år 2009 på MTV Music Awards. Hon har gjort tre skivor och har säkert något spännande på gång i framtiden. Bra där, Agnes.

 

Så här såg Agnes audition ut:

Agnes%20Carlsson%20-%20F%C3%B6rsta%20audition%20i%20Idol%202005

 

Måns Zelmerlöw, 25

Placering: 5:a

Säsong: 2

Hur gick det sen?

Tre saker: Cara Mia. Allsång på Skansen. Måns Zelmerlöw. Det räcker så. 

Så här såg Måns audition ut:

M%C3%A5ns%20Zelmerl%C3%B6w%20-%20F%C3%B6rsta%20audition%20i%20Idol%202005

 

Amanda Jenssen, 22

Placering: 2:a

Säsong: 4

Hur gick det sen?

När Amanda sjöng Leonard Cohens version av Halleluljah i ett av de sista avsnitten av Idol stannade tiden. Allt var magiskt. Amanda föll ned på scenen och publiken hamnade i trans. Där och då blev hon en artist.

Amanda, som sjöng barfota genom nästanhela programserien, har sedan dess varit en solklar stjärna på den svenska pophimlen. Sedan hon var med i programmet har det gått otroligt bra för henne. Hon har släppt två album - Kill Your Darlings (2008) och Happyland (2009). Hon vann två priser på Rockbjörnen år 2009; "Årets bästa kvinnliga artist" och "Årets nykomling". 2010 var inte sämre för henne. Då vann hon "Årets bästa kvinnliga artist" och "Årets bästa kompositör". Inte dåligt, Amanda!

Så här såg hennes Amandas audition ut:

 

Tove Styrke, 18

Placering: 3:a

Säsong: 6

Hur gick det sen?

Tove är den senaste i raden som har lyckats fantastiskt bra efter sin medverkan i Idol. Hon har bara börjat och det går redan mycket bra för henne. Hon släppte sitt första album i november 2010. Skivan är skriven av Adam Olenius från Shout Out Louds och självaste Lykke Li. Då kan det bara inte gå fel. Och det gjorde det inte heller. Hennes första singel, A Million Pieces blev en hit direkt. Nästa singel White Light Moment har också spelats flitigt.

New York Post listade henne som en av de 10 artister man ska hålla ögonen på under 2011. Vi sa att det har gått bra va?

Så här såg Toves audition ut:

Tove%20Styrke%20-%20F%C3%B6rsta%20audition%20i%20Idol%202009

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

"Songs of conquest" får släppdatum

2 timmar sedan
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

2 timmar sedan
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.

Så träffade Kjell Bergqvist 18 år yngre frun Karin

2 timmar sedan
Kjell Bergqvist är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Kjell Bergqvist.

Allt om Miriam Bryant: Familj, låtar och om hon har pojkvän

2 timmar sedan
Miriam Bryant har seglat upp som en av de största popartisterna i Sverige. Men hur mycket vet du egentligen om stjärnan? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Bryant.

Tecwyn Ewans ny orkesterchef på Malmö opera

3 timmar sedan
Tecwyn Evans blir ny ledare för Malmö operas orkester och kör med start den 5 augusti.