Varför inte lysa upp Stockholm?

KRÖNIKA. Anitha Schulman om Skönhetsrådets beslut att inte lysa upp Stockholm nattetid.


Anitha Schulman

Namn: Anitha Schulman

Ålder: 32 år

Civilstånd: Calle Schulman och dottern Penny

Arbete: TV-Projektledare Mastiff

Aktuell: Som bloggare och krönikör, och som "Anna" i filmen Katinkas Kalas (på bio i höst).

Det är så ofta man går och tittar ner i marken när man går på stan. De gånger man riktar blicken uppåt och tittar på byggnaderna befinner man sig ju oftast inte i sin hemstad. Det är enkelt att identifiera en turist bara genom att studera hur nacken är vinklad.

Men om man till äventyrs lyfter blicken i Stockholm är det slående hur vacker den här stan är. Tjocka väggar som kapslar in historia. Historier som smyckar fasaderna med vad som hände när huset byggdes. Skulpturer och rika fasader. Heraldiska ornament.

Men ingen huvudstad i Europa är lika dålig på att förvalta historiens skönheter som Stockholm.

Vem minns inte en kvällspromenad i Prag där man slås av den vackra arkitekturen och likaså i Rom, Köpenhamn, Budapest eller Paris.

Stockholm ligger egentligen inte långt efter rent arkitektoniskt men det tänker vi aldrig på för knappt några av våra byggnader är belysta kvällstid.

Vilka har då bestämt det? Jo, Skönhetsrådet.

Detta är ett ganska ironiskt namn med tanke på vad som bestämts. Fulhetsrådet borde vara en bättre benämning. Rådet som vill göra Stockholm så fult som möjligt.

Slottet har i princip tre futtiga lampor på varje sida och Slottsbacken är ytterst lite belyst. Grand Hotel har ljussatt sin fasad. Likaså Modern Times Groups byggnad på Skeppsbron.

Sen är det ganska svart.

Det skulle vara Kungsgatan runt jul då. Men knappt några kyrkor, statyer eller museum går att ana efter mörkrets inbrott en sen höst, vinter eller vårkväll.

För att inte tala om parker som mer eller mindre bjuder in till gratis våldtäkt. Ingen ensam tjej vågar snedda över Humlegården kvällstid.

Den lilla promenadvägen har man förbarmat sig över och gett lite gatulyktor. Alltsammans påminner om en elljusslinga.

Lite annat än Tuilerierna eller Jardin de Luxembourg i Paris. Där parken aldrig slutar leva.

Tänk om hela Skeppsbron, Riddarholmen, Kungsträdgården och Strandvägen fram till Historiska museet skulle vara ljussatt. Den kvällspromenaden skulle jag verkligen vilja ta. Eller Norrmälarstrand via Västerbron över till Södermälarstrand och belysa alla båtarna och hamnen bort till Danvikstull.

Eller alla smala gränder i Gamla Stan, hela natten. Gröna Lund året om kunde väl ha ljusen tända. Varför inte?

Jag mailade det Fulhetsrådet för något år sen och fråga vad idén med att inte ljussmycka staden var - om det fanns någon miljöpolitisk aspekt. Det hade jag nämligen kunnat ta. Men nej, det var inte svaret.

Svaret var att de ville ”värna om vår skandinaviska natthimmel”.

Natthimmel?! Natthimmel! Det är ju becksvart sjuttiofem procent om året. Varför inte belysa de sjuttiofem procenten och släcka HELT sommartid då det ju faktiskt finns en natthimmel. Det är ju knappast så vi har dansande norrsken i Stockholm. Det kan vi kanske lura de utländska turisterna med men inte oss själva.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!