1 av 2
- Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Pressbild/Wahlbeck.se

”Sätt dem i en stupstock på en kyrkogård”

Komikern Peter Wahlbeck har inte mycket till övers för komikerkollegorna i humorprogrammet Parlamentet.– Programmet är genomfalskt och alla som är med är rabblare, säger han till Nyheter24.


Vem är han?

Namn: Peter Wahlbeck

Född: 24 januari 1963

Yrke: Komiker, konstnär, författare, manusförfattare, skådespelare.
 

Skandal vi minns:

År 2002 träffade Wahlbeck skådespelarna Thorsten Flinck och Mikael Persbrandt på klubben Spy Bar vid Stureplan i Stockholm. Wahlbeck önskade demonstrera ett av sina konstverk genom att bita Persbrandt i armen, vilket uppenbarligen inte uppskattades av den temperamentsfulla skådespelaren.

Slagsmål utbröt, och de båda bråkstakarna blev utkastade från klubben av dörrvakten Fadde Darwich.

Som plåster på såren sägs Persbrandt ha köpt flera tavlor ur Wahlbecks kollektion.

Komikern Peter Wahlbeck börjar närma sig sina femtio, och menar att han inte längre ”orkar hålla tyst”. Nu vill han säga vad han verkligen tycker, och påstår sig själv vara är en ny version av Kjell Bergqvist eller Tommy Körberg, som båda är erkänt frispråkiga.

Tidigare under året har Wahlbeck bland annat kritiserat sina komikerkollegor, och i Nöjesbladet refererat till stora humornamn som Kalle Anka-komiker. Nu tar han sin argumentation ett steg längre.

När höstens stora tevesatsningar inom kort presenteras kommer humorprogrammet Parlamentet ännu en gång vara en fast punkt i Tv4:s tablå. Detta faktum får Wahlbeck att se rött.

– För att vara med i Parlamentet räcker det att kunna läsa innantill. Det är ren skit och riktigt kass underhållning, säger han till Nyheter24.

– Man ska vara medveten om att man som komiker i Parlamentet bara är en slav under skrivarna, och att det enda man gör är att läsa andras skämt och se spontan ut. Det är helt genomfalskt.

”Lås fast dem i en stupstock”

De komiker som har ställt upp i programmet kallar Wahlbeck för ”rabblare”, och han önskar behandla denna grupp i enlighet med uråldriga och brutala metoder.

– Man borde bunta ihop och låsa fast dem i en stupstock som man sedan ställer på en kyrkogård till allmän beskådan.

– Visst är programmet en trisslott för någon som är helt okänd, och en bra start om du vill ha en karriär som kändis i Sverige. Sen kan man göra en "mjölka svenne-karriär", där man åker runt som komiker på bygdegårdarna i landet och tar hutlöst betalt.

Förutom Parlamentet, som alltså sänds på Tv4, kommer humorshowen Extra, Extra tillbaka i grannkanalen TV3 – till Wahlbecks stora förtret.

– Det är en kalkon på Parlamentet, och har om möjligt ännu sämre spökskrivare. Där har man tvingats klättra ner i c-kändisträsket för att hitta någon som vill ställa upp. Parlamentet kan i alla fall få med kanske en a-kändis och en b-kändis, och sedan fronta med Magnus Betnér.

"Skulle betala för att få vara med"

Finns det något humorprogram i Sverige som du tycker är bra?

Grotesco är den klart lysande stjärnan, och den senaste omgången är överlägsen allt annat. Det är outstanding, och komikerna där är fruktansvärt roliga. De är ständigt på gränsen, och man undrar ofta ”får man verkligen säga så där?”. 

– Jag skulle kunna betala för att få vara med där. Jag är bra på att spela gubbar, vilket det till mycket går ut på. Dessutom sysslar de med en samhällssatir och kritik på ett intelligent plan. Det är exakt min humor.

Har du funderat på att kontakta dem och erbjuda dina tjänster?

– Det är svårt att komma in i ett sådant gäng - de är så tighta i sin grej. Men de vet var jag finns om de vill något.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/