1 av 13
- Foto: ALL OVER PRESS
2 av 13
- Foto: ALL OVER PRESS
3 av 13
- Foto: ALL OVER PRESS
4 av 13
- Foto: ALL OVER PRESS
5 av 13
- Foto: ALL OVER PRESS
6 av 13
- Foto: Jim Cooper/Scanpix
7 av 13
- Foto: ALL OVER PRESS
8 av 13
- Foto: Andrew Medichini/Scanpix
9 av 13
- Foto: ALL OVER PRESS
10 av 13
- Foto: ALL OVER PRESS
11 av 13
- Foto: ALL OVER PRESS
12 av 13
- Foto: ALL OVER PRESS
13 av 13
- Foto: ALL OVER PRESS

DOKUMENT: Angelina Jolie

Skådespelerska, mamma, fredskämpe. Här är Angelina Jolies liv.


Angelina Jolie

Angelina Jolie är född den 4 juni 1975 i Los Angeles och är skådespelerska.

Hon är dotter till skådespelarna Jon Voight och Marcheline Bertrand och syster till James Haven.

Hon belönades 1999 med en Oscar i kategorin bästa kvinnliga biroll för sin insats i Stulna år och har även vunnit tre Golden Globe Awards. Hon har även medverkat i Rolling Stones musikvideo Anybody seen my baby.

Jolie är sedan 2005 tillsammans med Brad Pitt som hon har 6 barn tillsammans med Maddox, Pax Zahara, Shiloh och tvillingarna Knox Lèon och Vivienne Marcheline.

Förutom sina skådespelarinsatser är Jolie mycket engagerad i humanitära insatser. 2001 blev hon utnämd till UNHCR Goodwill Ambassadör.

Filmer i urval:

1999 – Stulna år

1999 – I samlarens spår

2000 – Gone in 60 seconds

2001 – Lara Croft - Tomb Raider

2004 – Alexander

2004 – Taking Lives

2005 – Mr & Mrs Smith

2006 – Den innersta kretsen

2006 – A Mighty Heart

2008 – Wanted

2008 – Changeling

2010 – Salt

2010 – The Tourist

Angelina växte upp tillsammans med sin mamma och sin äldre bror James på Manhattan. När Angelina var bara sex månader gammal lämnade hennes mamma Marceline hennes man, skådespelaren John Voight för att han varit otrogen.

Att hennes pappa lämnade Angelinas mamma för en annan kvinna satte djupa spår i Angelina som ofta kände sig övergiven. Under hennes uppväxt brukade hon be till Gud om att de skulle bli tillsammans igen. Men så blev det inte, relationen var skör och till slut bröt hon med honom helt.

De vilda tonåren

Under tonåren började Angelina att må dåligt. Hon fick insomna, led av dåligt självförtroende och började att skära sig själv och använda droger. Hon har också uttalat sig om hennes självskadebeteende öppet. Hon beskriver det som en form av terapi. "Att känna smärta när man skär sig är att känna att man lever", har hon berättat.

Filmkarriären

Angelina startade sin karriär - precis som många andra i Hollywood - som modell i unga år. Hon medverkade också i en rad musikvideos, bland annat i The Rolling Stones Has Anyone Seen My Baby?

Men modellandet var inget för Angelina, som sökte sig till teatern. Hennes första roll någonsin var i filmen Cyborg, en sci-fi-film som spelades in när hon var 17 år. Filmen fick ingen lysande kritik och Angelina föll tillbaka i sitt depressiva mönster.  

Anlitade en torped- för att döda henne

Angelina mådde så dåligt vid den tidpunkten att hon anlitade en torped för att döda henne. Vid hennes möte med torpeden sa han till henne:

- Tänk över det här en månad, kom tillbaka till mig sen.

Och när en månad hade gått mådde hon bättre och återgick till att satsa på karriären. Tur det.

Hon vann en Oscar 1999 för hennes roll som Lisa Rowe i Stulna år, en film som egentligen skulle ha varit skådespelaren Winona Ryders comeback. Men Angelina stal showen - och blev av världens största skådespelerskor.

Angelinas första storfilm var Pushing Tin, där också skådespelaren Billy Bob Thornton medverkade. Hon beskriver deras första möte som att “bli träffad av blixten”. De inledde en minst sagt turbulent relation och gifte sig 2000. För att visa sin kärlek till varandra bytte de blod under en ceremoni tillsammans. Angelina bar sedan ett halsband med deras blod i en amulett runt halsen under hela deras äktenskap. De var gifta i tre år fram till 2003.

2002 gjorde Angelinas pappa ett uttalande i media som fick henne att säga upp kontakten med honom - för alltid.

– Angelina måste söka hjälp. Hon är inte frisk, sa han i direktsänd teve.

Det blev droppen för Angelina som bröt all kontakt med pappan.

Brangelina 

Under inspelningen av filmen Mr och Mrs Smith träffade hon skådespelaren Brad Pitt, som då var gift med Jennifer Aniston. Det gick rykten länge om att Brad och Jennifer skulle skilja sig. Och det dröjde inte länge innan de gjorde det. Brad lämnade Jennifer för Angelina efter 7 år tillsammans.

Nu 7 år senare har de sex barn tillsammans och lever tillsammans. Båda världsstjärnor. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

1 timme sedan
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.

Textilmuseet prisat på Elle-galan

2 timmar sedan
Textilmuseet i Borås tilldelades årets hederspris på Elle-galan på fredagskvällen.

Harry Styles stalker får fängelse

2 timmar sedan
3,5 månaders fängelse. Den blir domen för den brasilianska kvinna som stalkat Harry Styles den senaste tiden, skriver The Guardian.

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52
Artistduon Hooja blir älgvärdar i SVT. Den 2 maj klockan 19.00 kommenterar de årets säsong av "Den stora älgvandringen".

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.