1 av 2
- Foto: Patrik Sörquist/Scanpix
2 av 2
- Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Takida stämmer skribent - för dålig recension

Bandet Takida har genom åren fått en hel del kyliga recensioner för sin musik. Men nu har en av kritikerna gått för långt, menar bandet som polisanmäler en recensent.- Det är ett personligt påhopp mot folk som har Downs syndrom, säger bandets sångare Robert Pettersson till Dagbladet idag.


Takida

Takida är en svensk rockgrupp som bildades 1999 i Ånge.

Bandet bildades 1999 av Robert Pettersson och Fredrik Holm samt gitarristen Tomas Wallin.  2006 släpptes debutalbumet Make You Breathe på skivbolaget Ninetone Records.

2007 släpptes singeln Halo från det andra albumet Bury The Lies.

Själva albumet släpptes 16 maj 2007.

Singeln Curly Sue nådde förstaplatsen på Sveriges Radio P3s Trackslista i januari 2008 och låg sedan etta i tio veckor.

Den 2 september 2009 släpptes det tredje albumet The Darker Instinct.

Nya skivan heter Burning Hearts.

Gaffas recensent Chris Lindahl sågade Takidas nya skiva Burning Hearts. Det fick bandmedlemmarna att se rött - nu polisanmäler de Chris.

Skivan, som inte har fått någon vidare bra kritik, är inte unik. Tvärtom - kyliga recensioner har varit ett genomgående tema i bandets karriär. Något de är vana vid.

- Vi spelar kommersiell rock som är väldigt ocreddig. Det har blivit som en tävling mellan kritiker att såga oss. Vi är vana vid det, vi vet att det är så och accepterar det, säger ­Robert Pettersson till Dagbladet.

Men den här gången fick de nog. En recensent kallade sångaren Robert för "skitnödig med Downs syndrom". De tycker att recensionen är hotfull och kränkande,  något de inte kan acceptera.

"Robert Pettersson utnyttjar också en sångteknik där han på ansträngd engelska försöker låta så menlös som möjligt. Ibland varierar han sig genom att slänga in en dos skitnödighet eller Downs syndrom i rösten", skriver kritikern, som nu alltså polisanmäls.

– Det är riktat mot oss men den blir ju också nedsättande för alla som har Downs syndrom, säger Robert Pettersson till Dagbladet.

Gaffas chefredaktör, Per Lundberg säger till Dagensmedia att han inte vet så mycket mer om Takida än att de är ett rockband.

– Jag har läst mycket värre saker så. Men varje människa är ju unik och reagerar olika. Det är möjligt att Takida upplever att det här är det djävligaste de någonsin blivit kallade, säger han till Dagensmedia.

Tidigare i veckan krävde Eric Saades manager Tobias Lingman att det måste bli ett slut på den hetsjakt han menar att Eric blivit utsatt för. Han skrev ett öppet brev där han tycker att det är tråkigt att jantelagen får styra, och att artister behandlas för illa i media. Framförallt av musikrecensenter som ofta inte ens har lyssnat på den musik de skriver om.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!