1 av 4
- Foto: All over press
2 av 4
- Foto: All over press
3 av 4
- Foto: All over press
4 av 4
- Foto: All over press

18 år sedan artisten Aaliyah omkom i en flygolycka

Prinsessan av RnB blev bara 22 år gammal.


Aaliyahs karriär

Aaliyah var inte bara verksam inom musik och har spelat in flera filmer. Ett år innan sin död spelade hon i filmen Romeo must die och Queen of the Damned. Hon hade även spelat i en del av filmen Matrix Reloaded.

Hon skulle även spelat i Honey men i och med sin död ersattes hon av Jessica Alba.

Det är den 25 augusti 2001. Aaliyah har tillsammans med flera andra varit på Bahamas för att spela in en musikvideo till låten "Rock The Boat". Bara några timmar efter att de spelat in den inledande scenen till videon, där Aaliyah syns på stranden, sätter sig nio personer inklusive Aaliyah i ett litet flygplan. Men piloten är inte certifierad att flyga planet och i hans blod finns spår av både alkohol och narkotika. Dessutom är flygplanet lastat över rekommendationerna. När det, klockan 06:45, kraschar 60 meter från startbanan dör 8 personer och prinsessan av R'n'B: Aaliyah.

Några dagar senare dras en silverkista in i kyrkan Saint Ignatius Loyola i New York. Sörjd av fans, kollegor och vänner som Timbaland, Lil'Kim, Missy Elliot och R.Kelly begravs hon till synen av 22 vita duvor som lyfter sina vingar mot himlen.

Drottningen av RnB

Hon blev bara 22 år, men lyckades lämna ett outplånligt avtryck i musikvärlden. Under sina sju år skapade hon influenser som R'n'B-musiken än i dag bygger på. Aaliyahs innovativa musik satte ribban för 90-talets sound i sin genre och med en skivförsäljning på närmare 30 miljoner exemplar är det svårt att förneka stjärnans betydelse.

Aaliyah definierade inte bara en ung talang med hela världen framför sig, utan även början på den moderna Hip Hop och R'n'B-eran. Det är i dag tio år sedan stjärnan dog men hennes musik lever fortfarande kvar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hooja kommenterar älgvandringen

3 timmar sedan

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

3 timmar sedan
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

igår 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

igår 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

igår 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...