Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

18 år sedan artisten Aaliyah omkom i en flygolycka

- 25/08/2011, 11:13 -
1 av 4

All over press

2 av 4

All over press

3 av 4

All over press

4 av 4

All over press

Prinsessan av RnB blev bara 22 år gammal.

Det är den 25 augusti 2001. Aaliyah har tillsammans med flera andra varit på Bahamas för att spela in en musikvideo till låten "Rock The Boat". Bara några timmar efter att de spelat in den inledande scenen till videon, där Aaliyah syns på stranden, sätter sig nio personer inklusive Aaliyah i ett litet flygplan. Men piloten är inte certifierad att flyga planet och i hans blod finns spår av både alkohol och narkotika. Dessutom är flygplanet lastat över rekommendationerna. När det, klockan 06:45, kraschar 60 meter från startbanan dör 8 personer och prinsessan av R'n'B: Aaliyah.

Några dagar senare dras en silverkista in i kyrkan Saint Ignatius Loyola i New York. Sörjd av fans, kollegor och vänner som Timbaland, Lil'Kim, Missy Elliot och R.Kelly begravs hon till synen av 22 vita duvor som lyfter sina vingar mot himlen.

Drottningen av RnB

Hon blev bara 22 år, men lyckades lämna ett outplånligt avtryck i musikvärlden. Under sina sju år skapade hon influenser som R'n'B-musiken än i dag bygger på. Aaliyahs innovativa musik satte ribban för 90-talets sound i sin genre och med en skivförsäljning på närmare 30 miljoner exemplar är det svårt att förneka stjärnans betydelse.

Aaliyah definierade inte bara en ung talang med hela världen framför sig, utan även början på den moderna Hip Hop och R'n'B-eran. Det är i dag tio år sedan stjärnan dog men hennes musik lever fortfarande kvar.