Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Blog Awards - misstankar om fusk förlöjligar priset

- 16/09/2011, 09:22 -
1 av 4

All over press

2 av 4

All over press

3 av 4

All over press

4 av 4

Paow.se

Veckorevyn beskriver Blog Awards som Sveriges största bloggpris - men går allt rätt till? Flera av årets nominerade bloggare har inget förtroende för tidningen och arbetet bakom galan.

STOCKHOLM. På lördag är det dags för den årliga Blog Awards, galan där Veckorevyn prisar årets mest framstående bloggare. Men ett pris som länge togs på allvar har tappat i värde. Veckorevyn vägrar redovisa rösterna och nu menar flera av årets nominerade att Veckorevyn fuskar medvetetet - allt för att "rätt" bloggare ska vinna.

Enligt en av nominerade bloggarna - som Nyheter24 talat med - ska en anställd på Veckorevyn själv avslöjat fusket. Som exempel använder Nyheter24:s källa den gången bloggerskan Foki tilldelades priset "Årets blogg" och vann över superbloggaren Kenza Zouiten i Blog Awards.

– Det var en person som jobbade med dem förra året som berättade att Kenza egentligen hade vunnit. Jag tycker det låter logiskt. Det är svårt att förstå varför Kenzas 500 000 läsare skulle ha struntat i att rösta på henne, säger en av de nominerade Nyheter24 talat med.

Bloggaren väljer att förbli anonym - för att undvika att uteslutas nästa gång årets bloggare ska utses.

–  Jag är 100 procent säker på att de fuskade med rösterna då Foki vann över Kenza. Alla Kenzas läsare läser hennes blogg och tycker om henne och därför tror jag säkert 90% röstar på henne, berättar bloggaren och fortsätter:

– De lät Foki vinna eftersom Kenza vunnit året innan och ansåg att det skulle bli tråkigt om hon vann två gånger i rad.

En tidigare vinnare av Blog Awards är inne på samma spår.

- Det finns flera saker man kan ifrågasätta. Är Veckorevyn på något sätt tillräckligt viktigt för att utse årets bästa bloggare. Nej, skulle jag svara på den frågan, säger bloggaren till Nyheter24.

- Sen är det väl ganska naturligt att redovisa rösterna, kolla på när världens bästa fotbollsspelare ska utses varje år, Fifa redovisar rösterna för att ingen ska ha någon som helst möjlighet att komma med fuskanklagelser. Veckorevyn gör sig själva en otjänst.

Kritik från fler håll

Det är fler som anser att Veckorevyn inte har rent mjöl i påsen. Även storbloggerskan Paulina ”Paow” Danielsson har riktat kritik mot förra årets gala då bloggaren Egoina vann över både Kenza och Foki i kategorin "Årets blogg". I ett inlägg med rubriken "Veckorevyn har gjort bort sig" skriver hon:

– Att Egoina (om jag för övrigt ääälskar!) kunde vinna över Kenza och Foki, hur gick det till??? Herregud vad Veckorevyn har gjort bort sig med sina genomskinliga, fejkade vinnare. Jag som trodde att man skulle vinna efter vad läsarna tycker, men uppenbarligen inte.

Omöjligt att veta

Då rösterna inte redovisas är det fritt fram för bloggälskarna att fatta misstankar. Men Veckorevyn viftar bort anklagelserna. Linnea Isaksson, ansvarig för Blog Awards, säger till Nyheter24 att de endast kommer att redovisa vem som vunnit.

– Den interna ordningen mellan 2:an, 3:an och 4:an är oväsentlig. De kommer på delad andraplats.

Veckorevyns vägran att redovisa rösterna bekräftar fusket, menar bloggaren Nyheter24 talat med.

– Om det finns misstankar om fusk och de påstår att de inte fuskat tycker jag absolut att de kan redovisa resultatet av rösterna. Jag tror dessutom att de hellre utser vinnare som är där på plats än någon som inte brytt sig om att gå på galan, säger personen.

Nominerade uttalar sig

Flera andra av de nominerade i årets Blog Awards som Nyheter24 har talat med säger sig ändå ha förtroende för Veckorevyn, men vill att rösterna ska redovisas - om och när det skulle behövas.

– Jag har ju hört talas om det där fusket, men jag har fortfarande förtroende för VR och jag tycker att så länge det inte finns någon anledning att redovisa rösterna så behöver de inte göra det, men om det uppkommer en tvist så ska de kunna backa upp resultatet och visa rösterna. Säger Therese Thunell, nominerad i katoegorin "Årets blogstar"

Storbloggaren Cimon Lundberg, 21, har även han förtroende för tidningen men förstår oron.

– Att rösterna aldrig visas öppet är ingenting jag tidigare tänkt på. Oavsett om det skulle handla om procent eller antal röster så tror jag att det är av respekt för de nominerade. Sen tycker jag att materialet bör finnas öppet för press att senare få ta del av. Annars förstår jag varför man undrar vad som undanhålls.