- Foto: Frank Aschberg

"Om jag inte öppnat Salong Betong hade jag hamnat på en trist anstalt"

Salong Betong i Högdalen är tatueringsstudion dit kändisarna vallfärdar. Nu kommer en teveserie om Danne och Bleckan och deras resa från en trasslig uppväxt till succén med Salong Betong.


Salong Betong

Danne och Bleckan öppnade tatueringsstudion Salong Betong i Högdalen under år 2008-2009.

Danne & Bleckan – från ingenting till någonting är en dokumentärserie i 10 avsnitt. Premiären är onsdag 2 november kl 20.00 i SVT Play och ett nytt avsnitt läggs ut varje onsdag.

Danne och Bleckan bloggar på Finest.

Salong Betong på Twitter.

Salong Betongs hemsida.

 – Hade jag inte varit med och öppnat upp Salong Betong med Bleckan hade jag nog hamnat på någon tråkig trist anstalt i landet. Man vet inte, men det var det som låg mig närmast då, i livet, säger Danne i det första avsnittet av dokumentären Danne & Bleckan - Från ingenting till någonting.

Efter att ha hållit en insamlingsfest för att ha råd att öppna upp tatueringsstudion så slog Danel "Danne" Eriksson och Anders "Bleckan" Bleckhorns upp dörrarna till sin tatueringsstudio Salong Betong i Högdalen den 14 januari 2009.

Danne är administratören och Bleckan är konstnären. Bleckan började tatuera hemma med en knappnål och vanligt bläck. Han har sedan fortsatt att tatuera - och han jobbar enbart i gråskala. Motiven är uteslutande betong, höghus och taggtråd.

– Tatueringsbranschen är förlegad. Det är gamla sjömän, ankare, dödskallar och rockabilly. Vi kommer från betongen och vi visste att det fanns en marknad för oss. Motivet är ju upp till kunden, men vi gillar höghus och förortsestetik, inte gamla skepp, säger Danne i en intervju med Dagens Nyheter.

"Går way back"

Sedan 2009 har nålarna gått varma och salongen har lockat till sig ett troget klientel som Petter, Nääk och Vanessa Falk. På hemsidan poserar Jerry Hoffmaestro, Gustav Skarsgård, Lilla al-Fadji och Daniel Breitholtz stolt med t-shirts eller tatueringar.

- Jag och Bleckan går way back då vi har vad man skulle kunna säga gemensamma vänner från barndomen. Jag lärde känna Bleckan som ung och jag måste säga att jag blir imponerad av hans resa. Han var redan när vi kände varandra back in the days en jävel med pennan och hade också det där karakteristiska konstnärsuttrycket. Seriös och lite tystlåten fast på ett ganska coolt och avslappnat sätt, han liksom vet vad han vill…kan man säga, skriver hiphopstjärnan Petter i sin blogg.

Många vallfärdar till Salong Betong, sjävklart för att de är skillade och omtalade för sina tatueringar, men också för att studion idag är snudd på mytomspunnen och mer än en tatueringsstudio.

Merchandise som t-shirts, beryktade svettiga fester, en blogg på Finest.se, ett samarbete med Reebok där de designat ett par sneakers och nu den egna teveserien hjälper till att bygga Salong Betong.

Barnhelger och korplag

Sedan årsskiftet 2010/2011 har ett teveteam följt Danne och Bleckan och mäniskorna runt omkring dem och salongen - och den som tror att en dokumentär i tatueringsmiljö är lika med Miami Ink har helt fel.

I serien varvas livet i studion, helger med barnen och fotbollsmatcher med det egna korplaget.

- De gick sin egen väg, och de lyckades. Salong Betong gick från ingenting till någonting. Nu är de stadigt på väg från någonting till allting, skriver vännen och journalisten Hannah Arnhög om Salong Betong.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

2 timmar sedan

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

3 timmar sedan
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

igår 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.