Måndag 20 Sep
Stockholm

Twilightstjärnornas skämmiga event

1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

REPORTAGE. I fredags gästades Hovet i Stockholm av Twilight-stjärnorna Robert Pattinson och Ashley Greene. Nyheter24:s Emma Malmlöf var där, under en dag av lång väntan - och förväntan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mer om fan-eventet

Twilight Fan-event annordnades av Nordisk Film som delat ut 9000 biljetter gratis för att så många som möjligt ska få möjlighet att träffa sina idoler. Biljetterna har fansen kunnat hämta ut via bland annat biografer runt om i landet.

Trycker på biljetterna blev så stort att de sedan såldes vidare på bland annat Blocket och Tradera.

Även fans från Danmark, Norge och Finland var på plats på Hovet.

När klockan närmade sig tre på fredagseftermiddagen ringlade sig kön in till Hovet och eventet för Twilight-fans runt hela arenan. En timme senare sträckte den sig än längre bak och bort mot Globens tunnelbanestation. En kö där knappt byxmyndiga flickor var överrepresenterade. Alla där för en sak. För att få se sin idol, Robert Pattinson och hans relativt anonyma kollega Ashley Greene.

Det är ett event helt dedikerat till de hängivna fansen.

Vissa hade köat i tre dagar för sina biljetter, andra hade köpt dem för flera hundra via svarta marknaden, biljetter som skulle ha varit gratis.

"9000 biljetter"

Hovet fylls av ett myller av unga flickor med lite för mycket smink och lite för vingliga klackar. 9000 biljetter är utdelade, många sitter så högt upp på läktarna att jag undrar hur de ens ska kunna urskilja vem som står på scen.

Följande timmar är ett enda virrvarr av popcornätande, sporadiska flickskrik och tvivelaktiga uppträdanden. Knappen och Hakim från NRJ presenterar sig på bräcklig engelska – men vad gör det när publiken knappt lärt sig bättre. Mange Makers öppnar upp med en olidligt lång version av sin Fest hos Mange – med det fungerar, på VIP-avdelningen närmast scenen där det endast är ståplatser, köper man helt och hållet de unga killarnas entusiasm och sönderspelade Youtube-hit.

"Påverkad av alkohol"

Sedan händer något som får mig att skämmas för min närvaro. Oleg, känd från en och annan PR-kupp i Idol, virrar omkring på scenen så att de två konferenciererna bokstavligen får leda ut honom.

– Du ska inte vara här ännu, vad gör du här, vi ska presentera dig, säger Knappen lite nervöst och gör ett nytt försök att ta in stjärnan på scen. En artist som om han inte var, i alla fall betedde sig som om han var, högst påverkad av alkohol – inför havet av unga.

En artistarmada följer och spänningen stiger, trots att man uppenbarligen ligger efter i tid. I över en timme låter konferenciererna publiken veta att det inte är lång tid kvar nu, att det bara är några minuter bort. Bara några sekunder. Nu är de i byggnaden. Men stjärnorna kommer inte, och Knappen och Hakim tvingas improvisera. Något som till slut blir ohållbart, istället väljer att man att visa den fem minuter långa trailern, som man redan visat, ytterligare en gång.

Knappen räddar mycket genom att sjunga och spela en cover. Hakim pratar om Justin Bieber och om sin flickvän som ingen bryr sig om.

Stjärnorna kommer

Cissi Wallin, som ska intervjua skådespelarna tar plats på scen. Nu är det inte långt kvar. Publiken kokar av väntan. När hon för tredje gången fått svara på frågan om hon är nervös av Knappen och Hakim börjar jag fundera på om de ens kommer att komma. Men nu är de visst bakom det svarta draperiet.

Precis innan Robert Pattinsson och Ashley Greene ska göra entré böjer sig en mamma fram för att viska i sin 14-åriga dotters öra.

– Om du backar lite gumman så är det större chans att du får ögonkontakt med honom, och hennes förväntan tindrar ikapp med dotterns.

Sedan kommer de.

På storbildskärmarna gråter de som lyckats få en autograf av sin idol. Alla skriker. Två kvinnor i 40-års åldern ser helt hysteriska ut och håller fram planscher för Pattinson att signera. Det är ett öronbedövande ljud som ekar över hela arenan. Efter en längre röda mattan-manér sitter de äntligen ner för att svara på frågor.

Cissi gör ett bra jobb, engelskan är felfri. Hon känns spontan och rutinerad. Hon räddar till och med situationen när hon blir tvungen att ställa fansens fråga om deras favoritvampyr föredrar Angry Birds eller Wordfeud. Pattinson ser ut som ett frågetecken, även efter att Wallin förklarar att det är ett mobilspel.

– Jag vet inte vad det är, men jag spelar inte så mycket spel, jag är inte så smart, jag är ganska dum, svarar stjärnan och ler lite snett.

Mer hör jag inte. Folk skriker så hysteriskt att de flesta av frågorna och svaren badar i ett sådant högt oljud att jag tror att jag ska få tinnitus på stört.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du sett Twilight?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela