... SVT, som hon anser hantera situationen med programledaren Ana Gina fel.
1 av 3
... SVT, som hon anser hantera situationen med programledaren Ana Gina fel. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Agneta Lindblom Hulthén riktar skarp kritik mot...
2 av 3
Agneta Lindblom Hulthén riktar skarp kritik mot... - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Gina "Ana Gina" Dirawi.
3 av 3
Gina "Ana Gina" Dirawi. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Medieexperten om SVT: "Man ber ju om stryk”

Sveriges television får svidande kritik för sin hantering av blåsvädret kring Gina ”Ana Gina” Dirawis påhopp på Israel.– Man får tänka efter lite före och vara ute i god tid i sin planering, faktiskt, säger Journalistförbundets f.d. ordförande.


Ana Ginas megatabbe

Det blev blåsigt kring Gina "Ana Gina" Dirawi direkt efter att hon presenterades som ny programledare för Melodifestivalen i SVT.

På onsdagen kunde Nyheter24 avslöja 20-åringens extrema och kontroversiella uttalanden som kritiserade Israel. Uttalandena bestod bland annat i en jämförelse av Israel-Palestina-konflikten med Förintelsen.

Redan på tisdagen kom uppgifter om hur Gina Dirawi jämställt Israels regering med Hitler. Då kunde Nyheter24 också bekräfta att SVT ställt krav på Gina Dirawi att ta avstånd från inlägget.

– Det var något blogginlägg som togs upp bland några medarbetare där man ifrågasatte hur stor bakgrundskoll man egentligen hade gjort på henne, sa en källa med stor insyn på SVT.

Gina ”Ana Gina” Dirawi jämställde Israels regering med Hitler. Hon målade ut de som terrorister. Och så menade hon att konflikten mellan Israel och Palestina var den nya Förintelsen.

Ändå leder hon Melodifestivalen, SVT:s paradprogram, i februari. I hennes kontrakt står det att hon ska vara opolitisk och inte ta ställning.

– Public service borde planera sin verksamhet och ha bättre koll för att undvika sådana här situationer, säger Agneta Lindblom Hulthén, f.d. ordförande för Journalistförbundet, till Nyheter24.

Hon riktar skarp kritik mot SVT för deras hantering av situationen.

– Man ber ju om stryk. Det är väsentligt att vi har en public service-verksamhet, men det vore ju skönt om de inte drog på sig sådan eld.

”De kommer få skit på långa spön”

Agneta Lindblom Hulthén menar att SVT är i en ohållbar situation. Oavsett hur de hanterar inläggen, som Nyheter24 avslöjat, kommer en kritikstorm att riktas mot kanalen.

– De kan inte göra någonting utan att få skit på långa spön. Vad de än hittar på kommer de att få massiv kritik. Jag tycker att det ibland verkar gå till väldigt slarvigt när man planerar, och det är egentligen inom all medial verksamhet - men det märks mest inom public service.

När kronprinsessparet gifte sig 2010 uppdagades det att Sveriges radio anlitat prinsens vän för att kommentera bröllopet. Agneta Lindblom Hulthén menar att det här misstaget är snarlikt.

– Det är ju så dumt så att klockorna stannar, säger hon.

SVT:s ansvar

Samtidigt betonar hon vikten av att journalister och programledare har samma yttrandefrihet som alla andra. Men hon menar då att SVT försatt sig i en svår sits.

– Det är en svår situation, och det är ju på grund av att politikerna kräver opartiskhet. Det är de som försatt public service i den här situationen, säger Agneta Lindblom Hulthén.

Men hon menar också att det är på SVT:s ansvar att följa reglerna.

– Public service har speciella regler och när man använder frilansare binder man ju ris åt egen rygg. SVT har blivit mer ett inköpsföretag än ett producerande företag.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

1 timme sedan
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

2 timmar sedan
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

2 timmar sedan
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.

Råkade Bianca Ingrosso precis avslöja sitt hemliga konto?

2 timmar sedan
Det är många där ute som har så kallade "spion-konton" på Instagram för att kunna följa folk utan deras vetskap. Men var det nu som Bianca Ingrosso råkade avslöja sitt?

Lyxlön för 12-barnsmamman Madeleine Ilmrud

2 timmar sedan
12-barnsmamman Madeleine Ilmrud, känd från TV4-programmet Familjen Annorlunda, försörjer sig idag som influencer. Något som ger henne riktigt bra betalt...