Tisdag 15 Jun
Stockholm

SVT-chefen bemöter kritiken: "Känns inte bra"

Gina "Ana Gina" Dirawi.
1 av 3
Gina "Ana Gina" Dirawi. Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX
Samtal kommer att föras med Gina "Ana Gina" Dirawi.
2 av 3
Samtal kommer att föras med Gina "Ana Gina" Dirawi. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Helga Baagøe tar kritiken kring Gina Dirawi på största allvar.
3 av 3
Helga Baagøe tar kritiken kring Gina Dirawi på största allvar. Foto: Yvonne Åsell/SCANPIX

Tre ledande debattörer riktade på torsdagen skarp kritik mot SVT för deras agerande i Ana Gina-krisen. En av dem kräver att Gina Dirawi lämnar sin post. Nu flyttas frågan upp till de högsta hönsen.– Vi kommer att skaffa oss en egen, initierad, bild av vad som hänt, säger Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SVT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ana Ginas megatabbe

Det blev blåsigt kring Gina "Ana Gina" Dirawi direkt efter att hon presenterades som ny programledare för Melodifestivalen i SVT.

På onsdagen kunde Nyheter24 avslöja 20-åringens extrema och kontroversiella uttalanden som kritiserade Israel. Uttalandena bestod bland annat i en jämförelse av Israel-Palestina-konflikten med Förintelsen.

Redan på tisdagen kom uppgifter om hur Gina Dirawi jämställt Israels regering med Hitler. Då kunde Nyheter24 också bekräfta att SVT ställt krav på Gina Dirawi att ta avstånd från inlägget.

– Det var något blogginlägg som togs upp bland några medarbetare där man ifrågasatte hur stor bakgrundskoll man egentligen hade gjort på henne, sa en källa med stor insyn på SVT.

Helga Baagøe betonar att SVT ser det allvarliga i problemet och att de arbetar för att komma fram till en lösning.

– Det är allvarligt för oss att hon uttryckt icke-demokratiska åsikter och det är jag väldigt tydlig med att poängtera. Det känns inte bra, säger hon till Nyheter24.

Hon förklarar att anställda på SVT har rätt att ha ett förflutet i exempelvis ett politiskt parti, men att de under sin anställning på SVT ska vara politiskt obundna - vilket Helga Baagøe påstår att Gina ”Ana Gina” Dirawi varit.

– Vår gräns går vid som kan betraktas som icke-demokratiskt och det har hon varit i vissa uttalanden. Hon har använt ordalag där hon har varit väldigt generaliserande mot hela folkgrupper, hon har jämfört Israel med Hitler och använt andra formuleringar.

Är ni tillräckligt tydliga med att ni tar det här på allvar?

– Ja, mot henne. Det är ett internt arbete och det är klart att det har varit viktigt. Jag upplever att vi är väldigt tydliga mot henne, vi är säkra internt.

”Rätt till ny chans”

Just nu pågår en process på SVT där ett samtal ska föras med Gina Dirawi där hennes lämplighet som programledare kommer att diskuteras.

– Om hon faktiskt ångrar sig, att hon förstått i efterhand och inser hur djupt odemokratiskt det var så tycker jag att man ska lyssna på det. Då får vi fundera på vad nästa steg är, men man har rätt att få en ny chans, säger Helga Baagøe och fortsätter:

– Våra krav och värderingar kompromissar vi inte med, men vi vill höra vad hon egentligen tycker. Det faktum att hon tagit bort inläggen på eget initiativ tycker jag tyder på någonting.

För tidigt att döma

Helga Baagøe är också kritisk till att flera dömer ut SVT:s agerande alldeles för tidigt.

– Vi tar frågan på allra största allvar. Vi är mitt inne i den just nu. Det är lite tidigt att döma oss efter vårt agerande. Sedan tar jag inte ifrån andra människor deras upplevelser eller hur de känner sig efter att ha läst hennes ord.

Kommentera
Kopiera länk
Dela