Helga Baagøe tar kritiken kring Gina Dirawi på största allvar.
1 av 3
Helga Baagøe tar kritiken kring Gina Dirawi på största allvar. - Foto: Yvonne Åsell/SCANPIX
Ana Gina har uttryckt sina antisemitiska åsikter i flertalet blogginlägg - något som nu skapat intern kris i SVT.
2 av 3
Ana Gina har uttryckt sina antisemitiska åsikter i flertalet blogginlägg - något som nu skapat intern kris i SVT. - Foto: EEROBILD/All Over Press
Ana Gina är i en svår sits, men väljer att hålla sig okontaktbar i Los Angeles.
3 av 3
Ana Gina är i en svår sits, men väljer att hålla sig okontaktbar i Los Angeles. - Foto: Patrik Österberg/ALL OVER PRESS

SVT backar efter Nyheter24:s avslöjande - men Ana Gina gömmer sig

Efter Nyheter24:s avslöjanden om att Melodifestivalens programledare Gina Dirawi har uttryck antisemitiska åsikter på sin blogg backar nu SVT i debatten. Samtidigt gömmer sig Gina "Ana Gina" Dirawi från mediestormen i Los Angeles, men kan nu tvingas hem av SVT.


Ana Ginas megatabbe

Det blev blåsigt kring Gina "Ana Gina" Dirawi direkt efter att hon presenterades som ny programledare för Melodifestivalen i SVT.

På onsdagen kunde Nyheter24 avslöja 20-åringens extrema och kontroversiella uttalanden som kritiserade Israel. Uttalandena bestod bland annat i en jämförelse av Israel-Palestina-konflikten med Förintelsen.

Redan på tisdagen kom uppgifter om hur Gina Dirawi jämställt Israels regering med Hitler. Då kunde Nyheter24 också bekräfta att SVT ställt krav på Gina Dirawi att ta avstånd från inlägget.

– Det var något blogginlägg som togs upp bland några medarbetare där man ifrågasatte hur stor bakgrundskoll man egentligen hade gjort på henne, sa en källa med stor insyn på SVT.

Efter att bloggerskan och teveprofilen Gina "Ana Gina" Dirawi, 20, pekats ut som programledare för Melodifestivalen 2012 har debatten kring hennes lämplighet som SVT-profil blossat upp. Detta efter att Nyheter24 uppmärksammat antisemitiska och icke-demokratiska uttalanden på programledarens blogg.

Under torsdagen kommenterade SVT händelsen till Nyheter24, men nu går kanalens kommunikationsdirektör ett steg längre och talar ut om händelsen i kanalens egensända "Kulturnyheterna".

– Hon har formuleringar som faktiskt kan tolkas som förringaden av förintelsen, och det är helt oacceptabelt, förklarar SVT:s kommunikationsdirektör Helga Baagøe.

Kräver en förklaring

I intervjun diskuteras även möjligheten att Gina nu tvingas avgå från sin programledarroll, där SVT menar att de kräver en förklaring.

- Hon måste övertyga oss om att hon inte menar det som man kan uppfatta att hon menar, det som är ickedemokratiskt. Och hon måste hitta ett sätt att tydligt förklara för oss och att tydligt kommunicera det för andra som ställer sig de här frågorna just nu, säger Baagøe.

Är okontaktbar

Men istället för att ge sin syn på saken och förklara sina uttalanden har Gina Dirawi valt att lämna landet och hålla sig okontaktbar i Los Angeles, där hon är på jobbresa i SVT:s regi.

Efter Nyheter24:s avlöjanden kan nu Gina dock tvingas avbryta resan och komma hem för ett extrainsatt krismöte med sina chefer.

– Det mest rimliga är väl att hon får komma hit, har Helga Baagøe tidigare förklarat för Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

"Jakt" – på liv och död

En jakthelg går överstyr när djuren plötsligt försvinner och jägarna saknar byten att skjuta. Det är ett sätt att visa vad som händer när man tappar perspektivet och börjar gå över gränser, säger regissören Sarah Gyllenstierna om filmen "Jakt".

Väskförbud stoppar konserter med picknick

1 timme sedan
Väskförbudet som infördes i november förra året kommer att få konsekvenser för besökare på utomhuskonserter i sommar: Att ta med sig picknick är inte längre möjligt.

af Sillén kommenterar kompisarna i Eurovision

1 timme sedan
Edward af Sillén ska inte bara skriva manus och regissera Eurovision Song Contest. Han blir även SVT:s kommentator. "Uppgiften ser annorlunda ut när vi är ett värdland", säger han till TT.

Taylor Swift överraskar med dubbelalbum

1 timme sedan
Taylor Swifts nya album är i själva verket ett dubbelalbum. "Jag hade skrivit så mycket 'plågad poesi' de senaste två åren att jag ville dela allt med er" skriver Swift på Instagram.

Tuva Novotny: Superläskigt med komedi

3 timmar sedan
En kvinna som skaffar barn på egen hand – men blir kär i donatorn. Tuva Novotny spelar huvudrollen i Viaplays nya dramakomedi "Allt och Eva" Den handlar om att vara ensam och rädd för gemenskap men ändå söka samhörighet, säger Novotny till TT.