Tisdag 3 Aug
Stockholm

Kändisarna som levt i ständig skräck och terror

1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

DOKUMENT. Den svenska kändiseliten trakasseras, förföljs och tvingas till livvakter och besöksförbud. Här är de svenska kändisarna som stalkats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här säger lagen

Den 1 oktober 2011 trädde en ny lag i kraft.

Med stalkning, eller olaga förföljelse, menas att någon systematiskt förföljer, kartlägger och smyger sig på den utsatta personen. Det innefattar även att gärningsmannen tar upprepade kontakter med sitt offer som är oönskade och uppfattas som störande, kränkande eller skrämmande.

Källa: Polisen

Familjen Taube
1963 hörde en psyksjuk kvinna Evert Taube på radion. Det räckte för att göra kvinnan besatt av både Evert och hela tjocka släkten Taube. 1969 brände kvinnan ner familens hus i Sjösala. Hon dömdes till rättspsykiatrisk vård, men när hon blev utsläppt gav hon sig på Everts son Sven-Bertil Taube. Hon började trakassera honom och sökte upp Sven-Bertil i hans hem – både i Stockholm och i London. I slutet av 90-talet greps kvinnan i Sven-Bertils lägenhet.
– Jag tycker synd om henne eftersom hon är gravt psykiskt sjuk. Men det är ingenting jag kan göra någonting åt – jag får göra mitt bästa för att skydda mig och min familj, säger Sven-Bertil till Aftonbladet.

Agnetha Fältskog
År 1974 såg den holländska mannen Gert Van Der Graaf ABBA uppträda i "Melodifestivalen". Då väcktes hans beundran för ABBA i allmänhet och Agnetha Fältskog i synnerhet. I början av 90-talet flyttade den holländska mannen till Sverige för att komma närmare Agnetha. Efter ett ihärdigt brevskrivande till Agnetha så möttes de och blev under 1997 ett par. Agnetha dumpade holländaren 1999 – och då började han terrorisera henne så pass illa att han dömdes till besöksförbud och utvisning. 

Alexandra "Kissie" Nilsson
I slutet av december 2010 blev "Kissie" utsatt för en grisblodsattack. På dörren till hennes hem hade någon skrivit "BORGAR HORA" i grisblod. En vänsterextremistisk grupp tog på sig attacken, som fick Kissie att söka om skyddad adress.

Katrin Zytomierska
Bloggerskan Katrin Zytomierska terroriserades i flera månader av en man som mejlade och smsade Katrin i parti och minut. Till slut fick Katrin nog och hängde ut mannen i sin blogg.

Gert Fylking
Radioprofilen Gert Fylking trakasserades i flera år av en man som hotade att döda Fylking. Mannen har dömts till fängelse vid två tillfällen efter hoten mot Fylking.
– Med tanke på att vi har en bebis hemma och att min son var rädd att gå i huset själv så är det klart att det har påverkat oss, sa Fylking till Expressen då.

Sofi Fahrman
Bloggaren och författaren Sofi Fahrman förföljdes av en stalker och levde en tid med ett överhängande kidnappningshot.
- Det var grova hot och tidningen tog det på största allvar. Hoten kom på många olika sätt, telefonsamtal och mejl. Främst handlade det om att kidnappa mig, säger Sofi till Expressen.
Hoten fick till slut Sofi att lämna Sverige för London och sedan New York – där hon känner sig mycket tryggare.

Sanna Lundell
När journalisten Sanna Lundell, 33, var så liten som 9 år var hon ensam hemma med sina bröder. Då bröt sig en okänd kvinna in i hemmet – och sade att hon var Sannas mamma.
- Det har varit psykiskt sjuka människor som har tagit kontakt på olika sätt... Inte så lustfyllt direkt, säger Sanna till Expressens Extra.
Under en period fick Sanna och hennes familj leva med Securitas-vakter och vakthundar för att skyddas från stalkers.

Blondinbella
Under sensommaren 2011 fick flera kända bloggerskor och journalister dödshot och våldtäktshot.
"Ett sexuellt samlag är på sin plats mellan oss två utan kondom bara så du vet ! Dina vackra bröst till meloner ska bli så skönt att få suga på samt slickningen av din håriga och fina slida. Gör du inte som jag säger blir det garanterad kroppsstyckning och då kommer jag steka brösten dina i smör å vad gott i sådana fall. Står helt och hållet bakom detta brev och är inte ett dugg rädd för rättsväsendet. Har nämligen talets gåva långt ut i fingerspetsarna", skrev personen i sitt hotbrev. Hoten polisanmäldes.

Jessica Almenäs
Under 2003 blev Jessica Almenäs, som då ledde det populära programmet "Let's Dance", trakasserad av en man som följde henne vart hon än gick.
– En stalker följde mig överallt och hoppade på mig så fort jag pratade med någon annan kille, säger Jessica Almenäs till Plaza Kvinna.

Carola
Samtidigt som Carola Häggkvist deltog i "Melodifestivalen" förföljdes hon av en 40-årig kvinna. Kvinnan försökte ta sig in på en fest där Carola närvarade. Kvinnan lyckade ta sig in på festen. Där stod hon och stirrade på Carola.

Plura
Eldkvarns
frontfigur Plura Jonsson förföljdes i mer än ett halvår av en kyrkoanställd kvinna som var övertygad om att hon hade en passionerad kärleksrelation med sångaren. Plura försökte att på egen hand få kvinnan att sluta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela