Elias Giertz.
Elias Giertz. - Foto: Bingo Rimér

Giertz: "Parlamentet är ett svettigt omklädningsrum"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Elias Giertz om Parlamentets nedläggning:


Elias Giertz

Elias Giertz är nöjesreporter på Nyheter24. Han är 15 år gammal och skriver krönikor varje tisdag.

Besök hans blogg här. Han twittrar här.

Parlamentet lägger ner. Hysteri. Panik. Totalt kaos. Eller? Nej. Inte direkt. När TV4 lade ner ett av sina mest framgångsrika program, "Idol", fullkomligt forsade hat mot kanalen. Twitter-flödet påminde om kriget i Irak och statusuppdateringarna på Facebook om böneutrop i Marrakech.

Men när 12 år gamla Parlamentet lägger ner står vi tysta och ser på. Med rätta, tycker jag. För vad är egentligen Parlamentet?

Ett program där Robert Gustafsson, som för länge sedan passerat sitt bäst före-datum, sitter och skämtar om norrlänningar. Ett program där Annika Lantz gör det enda hon faktiskt lyckas göra med lite finess: Skämta om kukar och fittor. Ett program där Johan Wahlström skrattar förtjust åt sina egna, helt oförståeliga, skämt.

Det är allting annat än politisk satir, en humorkategori som programmet rimligtvis borde vara ledande i. Det ingår ju i hela programkonceptet. I stället har det blivit en sliskig tillställning med grabbhumor, helt sanslöst tråkig för någon som hade en felfri pubertet utan personlighetsstörningar - eller för någon som helt enkelt kräver lite intellekt inom komiken.

När Parlamentet förvandlats från att vara ett roligt program med underhållande moment för tittarna till att bli en klubb för inbördes beundran med svenska komiker är det nog dags att stänga av kranen.

Det har liksom blivit ett svettigt omklädningsrum efter fotbollsträningen med penismätartävlingar och handdukssnärtande som regelbundet inslag.

Komikerna i Parlamentet var småpojkar eller tjejer med komplex för sin egen kropp med trasslig barndom. Omsatt i skolspråk hade de varit "mobbarna". Inte i ordets direkta bemärkelse, men i den bemärkelsen att de är osäkra varelser med ett grått förflutet i bagaget. Som alla tittar på och ser upp till, men som hånas och som man skrattar åt när de går därifrån. Människor som gör livet till pest och försöker få sig själva att framstå som en enda stor gigantisk fest.

Förgäves, uppenbarligen.

Nu är omklädningsrummet stängt för säsongen och lagets spelare avstängda på obestämd framtid.

Så länge det inte innebär mer utrymme för Peter Wahlbeck i rutan så är jag nöjd.

/
/
/
/
/
/
/
TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!