Det var i Radio Ett som profilen uttryckte sina, nu, kritiserade åsikter.
1 av 3
Det var i Radio Ett som profilen uttryckte sina, nu, kritiserade åsikter. - Foto: Maja Suslin/SCANPIX
Gert var tidigare programledare på RIX FM.
2 av 3
Gert var tidigare programledare på RIX FM. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Bojan Djordjic är en av de som reagerat på Fylkings uttalanden.
3 av 3
Bojan Djordjic är en av de som reagerat på Fylkings uttalanden. - Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX

Gert Fylking avstängd - jämförde serber med Breivik

Radiorofilen kallade serber "psykopater" och jämförde dem med terrorist - i direktsändning.


Gerts skandaler

Gert Fylking är känd för sina kontroversiella uttalanden och utspel. Minns du när Gert Fylking ville att ha två porrstjärnor i studion som skulle ha sex i direktsändning? Om inte kan du lyssna när han bråkar med sin chef om det i direktsändning här.

Han är sedan flera år tillbaka portad från Svenska Akademiens högtidliga offentliggörande av nobelpristagaren i litteratur. Det efter att han vid flera tillfällen ropat "äntligen!" när namnet på vinnaren ropats ut.

Efter att Gert Fylking, 66, förra veckan jämförde serber med Ander Behring Breivik och kallade dem för psykopater i "Radio Ett"s direktsänding tvingas nu profilen ta en paus från jobbet.

Världen är full av personer som terroristen Breivik, sa Fylking på tisdagen och fortsatte:

– Vi har fått tag på många andra också. Vi har fått tag på de här serberna som betedde sig som ena jävla svin och hade ihjäl hundratusentals människor på flykt. Dem har vi fått tag på, men tror du att de döms av serberna? Nej, serberna hyllar dem som hjältar,

– Vilka är då psykopater? Är det den större delen av den serbiska befolkningen som är dum i huvudet eller är det bara de här människorna som nu är dömda för krigsförbrytelser som är dumma i huvudet?

Med anledning av Fylkings uttalande har han nu på order av mediekoncernen MTG tagit en paus från jobbet - på obestämd tid, skriver DN.

– Vi vill visa att vi agerar på Gert och därför stänger av honom. Det är ett olyckligt, ogenomtänkt formulerande som upprört starka känslor, säger Christer Modig till tidningen.

Reaktioner

En av de serber som nu reagerat är fotbollsproffset och TV4:s expertkommentator Bojan Djordjic.

– Dina ord kommer jag aldrig att glömma! skriver 30-åringen på sin twitter.

– Gert Fylking, stoppa upp din ursäkt var den hör hemma!!! Din falska misslyckade människa!!! lyder nästa tweet.

Även Dušan Crnogorcevic, Serbiens ambassadör i Stockholm, har uttryckt missnöje över Fylkings uttalanden.

– Det är väldigt svåra anklagelser och många osanningar. Som enskild person känner jag mig träffad, men också som representant för republiken Serbien. Det finns över 100 000 serber som bor och jobbar i Sverige och de känner sig träffade, förfärade och arga över att någon kan kategorisera ett helt folk på det här sättet, säger han till DN.

/
/
/
MTG
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Robinson-Charlottas chock när hon såg programmet: "Så elaka"

Ny jazzfestival till klassisk mark i Stockholm

Platsen är klassisk mark för musikgenren i huvudstaden. I sommar intar en ny jazzfestival Skeppsholmen i Stockholm.

Sara Stridsberg ger ut ny roman i höst

Sara Stridsberg ger ut en ny roman i höst. "Farväl till Panic Beach" är en berättelse som följer flera generationer från 1917 och framåt i Kungstornet i Stockholm. Om somrarna reser familjen till evighetsstranden Panic Beach tillsammans, och lever omväxlande i "bländande ljus och avgrundsdjupt mörker".

Irma Lehtosalo rörd till tårar: "Mamman de behövde..."

Irma Lehtosalo har blivit en folkkär person runt om i vårt avlånga land. Hon är tacksam för all hjälp hon fått av Marko, så pass att hon blir rörd till tårar.

Avhopp från Eurovisionfest tvingar fram flytt

Efter ett 20-tal avhopp från kringarrangemangen runt Eurovision har Malmö stad behövt tänka om. Den enda musikscenen utan säkerhetskontroll vid ingången slopas, rapporterar Sydsvenskan.

Ola Salo: Wonkas konst gör livet uthärdligt

1 timme sedan
Efter Jesus och Judas kliver Ola Salo i höst ut på Göteborgsoperan som den skruvade chokladfabrikören Willy Wonka. Det kan vara ganska roligt att få spela lite mer knäpp än man själv är, säger han med ett snett leende.