Kitty vet hur hon ska uppfostra dottern.
1 av 2
Kitty vet hur hon ska uppfostra dottern. - Foto: Robert Eklund/Stella Pictures
Kitty Jutbring är just nu aktuell som programledare för Musikguiden i P3. Hon har tidigare varit med i
2 av 2
Kitty Jutbring är just nu aktuell som programledare för Musikguiden i P3. Hon har tidigare varit med i - Foto: STELLA PICTURES

Så ska Kitty uppfostra dottern: "Inte genetiskt att gilla läppstift"

Att vänta barn i ett utseendefixerat samhälle har skapat orosmoln hos Kitty Jutbring. Nu letar hon efter ett genusdagis till sin dotter som inte kommer få en garderob fylld av prinsessklänningar.


Det här är Kitty
Kitty Jutbring blev känd för svenska folket under sin medverkan i "Big Brother" år 2002. Sedan dess har hon bland annat jobbat med flera radioprogram, som P3 Star och Christer. Just nu är hon aktuell med Musikguidens Sommarsession i P3.

Halvvägs in i graviditeten har Kitty Jutbring börjat fundera kring hur hennes framtida dotter ska bli tillräckligt stark i sig själv för att inte påverkas av samhällets utseendefixering. 

– Det började egentligen med att jag hörde talas om Barbiefilmen "Prinsessakademin" som handlar om hur Barbie och hennes vänner ska lära sig sitta och stå fint. Man kan lika gärna visa "Motorsågsmassakern" för sitt barn, så illa är det att visa en sådan film, säger hon till Nyheter24.

Genusdagis och prinsessförbud

För att i stället försöka få sin dotter att må bra i sig själv ska hon och barnets pappa göra aktiva val. Till exempel berättar Kitty att hon hellre går upp en halvtimme tidigare på morgonen för att lämna sitt barn på ett så kallat genusdagis än en förskola där tjejer och killar inte vill leka tillsammans för att de har olika kön.

– Och vi har redan nu sagt till våra familjer att inte köpa kläder med glitter, volanger och sånt, säger Kitty. 

Vad säger du om din dotter börjar tjata om att få köpa en glitterklänning?

– Då köper jag en spännande låda och stoppar ned till exempel en Spidermandräkt, en prinsessklänning och en snickardräkt för att visa att man kan klä ut sig till många olika saker.

Vad tänker du om de föräldrar som säger att det är naturligt för killar att intressera sig för bilar eller för tjejer att gilla smink?

– I hur många år har bilar och läppstift funnits? Det är klart att det inte är genetiskt.

Önskar du att din mamma hade gett dig samma uppfostran?

– Min mamma var inte någon sminkmorsa som bantade, tvärtom. Att jag sen fick problem med mitt utseende och sådär berodde på andra saker. Så jag kan såklart inte garantera att min dotter kommer undgå utseendefixeringen på grund av vår uppfostran, men om man som mamma kan försöka påverka sitt barn att må så bra som möjligt är det klart att man tar den chansen. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

1 timme sedan

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

1 timme sedan
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.

Robinson-Charlotta avslöjar: Så är relationen med Ci i dag

1 timme sedan
I "Robinson" var Charlotta Hedlund och Ci Lindström långt ifrån bästa vänner. Men hur ser deras relation ut i dag?

Annika Norlin får lyssnarnas bokpris

2 timmar sedan
Hon trodde inte att hon kunde skriva en roman. Men nu får Annika Norlin Sveriges Radios romanpris för "Stacken" – samma dag som hon släpper ett nytt album.

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

idag 11:51
Det var år 2017 som Nicole Falciani fick ett viktultimatum av underklädesmärket Calzedonia. "Jag fick ett mejl där de skrev att de tycker att jag är för tjock".

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

idag 11:45
Dotter, Medina och Titiyo är några av de artister som har valt att hoppa av Eurovision-festen i Malmö. Mello-veteranen Shirley Clamp har däremot inga planer på att ställa in sin spelning. I en ny intervju riktar hon nu en känga mot de artister som har valt att avbryta sin medverkan.