Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Frontalkrockade drömbilen - nu åtalas Ranelid

- 02/11/2012, 15:00 -
Björn Ranelids favoritbil, en Jaguar, totalförstördes.
1 av 3

Björn Ranelids favoritbil, en Jaguar, totalförstördes.

Montage: Youtube och FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Författaren har hela tiden nekat till brott.
2 av 3

Författaren har hela tiden nekat till brott.

Stella pictures

Tre personer fick föras till sjukhus.
3 av 3

Tre personer fick föras till sjukhus.

Erik Abel / SCANPIX

Polisen och åklagaren är inte imponerade över Björn Ranelids förklaring till den våldsamma kraschen. På fredagen åtalades han för vårdslös körning. Men har redan hunnit köpa en likadan Jaguar.

ÖSTRELEN. Lyxbilen, en Jaguar Sovereign 4.0 med registreringsskylten "Ranelid", såg ut som en trasig konservburk efter att Björn Ranelid, 62, och hans fru Margareta krockat med 30-åriga Halawe som körde en Mazda tidigare i våras. Ranelid har i polisförhören hela tiden nekat till brott men trots det åtalar åklagaren honom för vårdslöshet i trafik. På fredagen lämnades åtalet in och enligt Ranelids advokat har han inte ändrat sig. 

– Nej, snarare tvärtom. Vi begärde att man skulle mäta upp de aktuella sträckorna och det har man gjort. Efter det har vi blivit ännu mer fast i vår uppfattning att Björn inte gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik, säger Björn Lindmar till Expressen

Polisen: Ranelid orsakade olyckan 

Polisen imponeras dock inte av författarens förklaring. 

– Hans syfte har ingen betydelse. Grundregeln är att inte göra en omkörning om körfältet inte är fritt, och att man ska hålla tillräckligt avstånd. Jag har hållit på i 30 år med detta och jämför man med liknande fall är det hundra procent säkert att det går vidare till åtal, säger trafikpolisen och förundersökningsledaren Lars-Bertil Mårtensson till Aftonbladet efter olyckan. 

Enligt åklagaren har författaren: "brustit i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingats av omständigheterna", skriver chefsåklagare Mats Svensson i åtalet. Åklagaren hävdar också att Ranelid inte anpassat sin hastighet till de rådande väg- och siktförhållandena när han närmade sig korsningen.

Köpte bilen 2001

Bilen, årgång 1997, var Ranelid drömköp. Han köpte den 2001 för 250 000 kronor, ny kostar den 1,1 miljoner kronor. 

– I mitt subjektiva tänkande och i min uppfattning är det estetiskt sett är den vackraste bil som finns på marknaden just nu, sa Ranelid 2008 till Sydsvenskan.

Den första Jaguaren är numera "skrot" som Ranelid själv beskriver det. Han har dock hunnit köpa en likadan Jaguar, men årgång 2007.

Registreringsskylten "Ranelid" - något som upprör

Den första Jaguaren fick registreringsskylten "Ranelid". 

– Ett av skälen till att jag har mitt namn på bilen är att jag vill vara fullständigt öppen, även om jag kör illa på allmän väg så ska man veta att det är jag som gör det. Min fru kom på något som var alldeles lysande. Nästan ett hundra procent av alla som har egen firma, från målerifirmor till rörmontörer, har namn på sina bilar, ofta har de dekaler. Överallt, du kan se fotbollsspelare som har det för att de är sponsrade. Jag har ett aktiebolag, Björn Ranelid AB, varför skulle jag inte få ha det? Det är bara jag i hela världen som heter Björn Ranelid. Jag kan räkna upp 25 kändisar som kört rattfulla. Det har jag aldrig gjort. Om jag nu råkar vara ensam om mitt namn, vara författare och ha ett aktiebolag, så är det precis i enlighet med alla andra företagare, säger han till Sydsvenskan.

Nu återstår det att se om den andra också kommer få skylten "Ranelid".

– Jag vill inte prata om bilar någonsin mer med någon människa och inte om någonting som inte gäller mitt författarskap eller mitt språk eller det som är relevant för mig som människa, säger han till Expressen .