Tung smäll för Herngren.
1 av 4
Tung smäll för Herngren. - Foto: Robert Eklund / Stella Pictures
Han står bakom succén Solsidan som rullat under flera säsonger på TV4.
2 av 4
Han står bakom succén Solsidan som rullat under flera säsonger på TV4. - Foto: Pressbild/Tv4
Hela gänget.
3 av 4
Hela gänget. - Foto: stellapictures
Felix Herngren och Mia Skäringer
4 av 4
Felix Herngren och Mia Skäringer - Foto: stellapictures

Skyhög skattesmäll för Herngren - tvingas betala över sex miljoner

Herngren har tidigare beklagat att han skatteplanerat med hjälp av bolag på Cypern. Nu ska regissören och komikern betala flera miljoner kronor. Men enligt Herngren själv är det banken som kommer få stå för notan.


Mer om Herngren

Herngren har sedan 90-talet varit en känd profil i teverutan. Både framför och bakom kameran. 

Bland annat har han regisserat succén "Solsidan" och spelat de kända karaktärerna "Dan Bäckman" och "Papi Raul".

Regissören och skådespelaren Felix Herngren får en skattesmäll på drygt 6,1 miljoner kronor. Det efter att han 2009 tog ett otillåtet lån från ett av sina bolag. Med hjälp av lånet på närmare åtta miljoner kronor gjorde han sedan ränteavdrag på sammanlagt en halv miljon kronor under tre års tid, skriver DI.

I ett omprövningsbeslut från Skatteverket jämställs lånet med tjänsteinkomst, avdragen underkänns och Herngren får också skattetillägg.

– Jag är hyfsat insatt i film och teve, men kan ingenting om finansiell förvaltning. Därför har jag skrivit under de dokument som min bank SEB föreslagit. Självklart tycker jag det är tråkigt att det blivit fel. Men samtidigt är jag tacksam över att SEB tar på sig det fulla ansvaret för handläggningsfelet och står för de kostnader som felet orsakat. Jag vill också betona att mitt förtroende för SEB är orubbat, säger Felix Herngren till Dagens Media i ett mejl.

"Är mycket irriterad på mig själv"

Herngren har tidigare beklagat att han skatteplanerat med hjälp av bolag på Cypern.

"Jag har full förståelse om en del människor tycker att det är dåligt att jag har haft utländskt bolag och skatteplanerat, och jag är mycket irriterad på mig själv också att jag valde att göra så tidigare. Nu har jag blivit lite klokare och valt att avveckla detta helt och hållet. Jag har inga utländska bolag alls någonstans. Jag betalar all skatt i Sverige", skriver Herngren i ett mejl till Resumé enligt Di.

Se Felix i "Solsidan" här:


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!