Molly Sandén får tävla på lördag.
Molly Sandén får tävla på lördag. - Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Molly Sandén diskas inte från Melodifestivalen

I strid med Melodifestivalens regler gick Molly Sandéns bidrag att höra på försäljningssajten Amazon. Men SVT menar att felet begåtts av en tredje part och låter Sandén tävla.


Molly Sandén diskas inte från Melodifestivalens fjärde delfinal den 27 februari.

Diskas? Jo, ett 30 sekunder långt klipp av hennes bidrag "Youniverse" har funnits för lyssning på försäljningssajten Amazon, något som uppmärksammats av Aftonbladet, och som strider mot Melodifestivalens regler om att bidrag inte får publiceras i någon form innan det framförs i tävlingen.

"Följt alla krav"

SVT anser dock att varken Molly Sandén eller hennes skivbolag Sony gjort något fel och hon får därför tävla med sitt bidrag i Malmö nästa helg.

– De har följt alla krav som ställts på dem. Det är en tredje part som har åsamkat skadan och de har inte spridit låten eller försökt få ett gynnande på något sätt, säger Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman till TT.

Skivbolaget Sony skriver i ett pressmeddelande:

"Givetvis är vi bestörta över detta övertramp. När upptäckten gjordes togs klippet omedelbart ner. Varken artist eller skivbolag bidrog till det tillfälliga läckaget."

Stor förhandsfavorit

Molly Sandén är stor förhandsfavorit i Melodifestivalens sista deltävling. För att kompensera övriga sex artister i Malmö kommer SVT att lägga upp 30 sekunder av varje bidrag på Melodifestivalens sajt.

Inför den första deltävlingen diskades Anna Books bidrag "Himmel för två" sedan det uppdagats att låten redan 2014 publicerats i samband med Moldaviens uttagning till Eurovision Song Contest. Christer Björkman menar dock att det inte finns några likheter mellan publiceringen av Anna Books bidrag och "Youniverse".

– Om man som upphovsman skickar iväg bidraget till ett annat lands tävling så är det en helt annan sak, säger han.

Det är inte första gången delar av bidrag läcker på nätet. 2010 råkade SVT publicera en minut av såväl Peter Jöbacks som Sibels låtar. Den gången tog SVT på sig skulden och bidragen fick vara kvar i tävlingen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

3 timmar sedan

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

3 timmar sedan
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

igår 19:20
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

igår 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

igår 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

igår 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.