1.Cuz om polisskjutningen i Biskopsgården
1.Cuz ord om polisskjutningen i Biskopsgården, Göteborg. - Foto: Claudio Bresciani/TT Bild, Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Starka reaktioner efter 1.Cuz ord om polisskjutningen

Den svenska rapstjärnan 1.Cuz kommenterade polisskjutningen i Biskopsgården där en polis miste livet. "Fan va du sjönk i mina ögon" och "Tappade nyss all respekt för dig" är några reaktioner på 1.Cuz ord.


Polisman skjuten till döds i Biskopsgården

Klockan 22.34 i onsdags kväll kom larmet in. En polisman i 30-årsåldern hade blivit skjuten på Höstvädersgatan i Biskopsgården i Göteborg. Polismannen fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Han avled av sina skador, något som Svt rapporterade om. 

Polismannen var en tidigare FN-soldat och relativt ny i yrket som polis. Hans död har väckt starka reaktioner och stor sorg i samhället. Under torsdagen ägde en tyst minut rum i Malmö för att hedra den avlidna polisen.

Under en presskonferens med anledning av polismannens död sa statsminister Stefan Löfven:

– Det är med stor sorg och bestörtning som vi tagit emot beskedet att en polis skjutits till döds igår kväll. Vi vill sätta vårt djupaste deltagande till hans familj, vänner och kollegor. Vi kommer aldrig att backa i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Polismannen sköts i Biskopsgården i Göteborg. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT Bild

Polisens teori om skjutningen

Polisens teori är att det var en fråga om en felskjutning, och att gärningen alltså inte var riktad mot polisen, skriver Svt.

– I det inledande skedet söker vi efter flera alternativ, men vi hittar inga andra indikatorer. Annat än att det är en skjutning där polismannen har kommit i skottgluggen så att säga, sa områdeschefen Erik Nord till Svenska Dagbladet.

Under fredagsmorgonen frihetsberövades 20 personer med anledning av skjutningen, men ingen av dom är skäligen misstänkta, skriver Svt.

Den skjutne polisen hedrades med en tyst minut och flaggor på halvstång. Här ser vi poliser hålla en tyst minut i polishusparken på Kungsholmen i Stockholm den 1 juli 2021. Bildkälla: Johan Jeppsson/TT Bild

Rapstjärnan 1.Cuz ord om skjutningen

Den svenska rapstjärnan 1.Cuz har på kort tid blivit en av Sveriges mest hyllade rappare. 

Låten "Försent" som han gör med Greekazo blev en stor hit och har idag över 40 miljoner strömningar på Spotify. Dessutom har låten fått en nytändning genom att vara ledmotivet till Netflix-satsningen "Snabba Cash".

1.Cuz signum är den – oftast vita – balaklavan och mystiska identiteten. Få vet vad rapstjärnan heter i verkligheten, och anledningen till att han bär masken är att han tycker att det är obehagligt att bli igenkänd.

När 1.Cuz gästade Benjamin Ingrossos matlagningsprogram tidigare i år kallade han sin mask för "det bästa som hänt".

1.Cuz på Grammisgalan tidigare i år. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT Bild

"En död polis är inte mer värd än en död förortsgrabb"

Instagram har 1.Cuz över 170 000 följare, och under torsdagen la han ut en Instagram Story där han kommenterade skjutningen av polisen i Biskopsgården.

"En död polis är inte mer värd än en död förortsgrabb", skrev 1.Cuz.

1.Cuz ord om polisskjutningen har väckt starka reaktioner. Bildkälla: Instagram/1.cuz

Starka reaktioner efter 1.Cuz ord om skjutningen i Biskopsgården

Hans story fick snabbt spridning på sociala medier, och skapade en het debatt. I kommentarsfältet på 1.Cuz Instagram möts han nu av hårda kommentarer.  

"Fan va du sjönk i mina ögon"

"Tappade nyss all respekt för dig"

"Poliserna gör sitt jobb medan vissa förortsgrabbar mördar och säljer droger för att få respekt".

Andra håller med 1.Cuz. En person skriver:

”En död polis är inte mer än en död förortsgrabb”. Säg mig vad som är fel med den frasen? En död polis är inte mer värd än en död förortsgrabb. Måste en förortsgrabb vara en kriminell?".

Även i kommentarsfältet på kontot Rappnyheters Instagram fortsätter debatten, där 1.Cuz ord om skjutningen har delat upp följarna i två läger. 1.Cuz möts av både massiv kritik men får även medhåll från andra som menar att han har rätt. 

Under fredagen la 1.Cuz ännu en story, där han skrev: 

1.Cuz ställde den här frågan till sina följare. Bildkälla: Instagram/1.Cuz

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tuva Novotny: Superläskigt med komedi

Därför känner du igen Hela kändis-Sverige bakar-Pablos röst

igår 23:21
Pablo Leiva Wenger är en känd hip-hop artist och skådespelare. Men vad vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor om Leiva Wenger.

Allman Brothers-grundare död

igår 18:28
Dickey Betts, en av grundarna till rockgruppen The Allman Brothers Band, är död, meddelar familjen på Instagram. Han blev 80 år.

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

igår 16:42
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

igår 15:46
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

igår 15:38
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.