Tisdag 28 Sep
Stockholm

Dua Lipas ord om DaBabys homofobiska uttalanden: "Förskräckt"

Dua Lipa är försträckt över DaBabys uttalanden.
Dua Lipa är försträckt över DaBabys uttalanden. Foto: AP/TT & Jordan Strauss/TT.

Under helgen uttalade sig rapparen DaBaby homofobiskt under ett uppträdande på en festival. Sedan dess har skarp kritik riktats mot rapparen i sociala medier. Nu kommenterar artisten Dua Lipa kollegans uttalanden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var under lördagskvällen som rapparen DaBaby, 29, uppträdde på Rolling Loud-festivalen i Miami och uttalade sig på ett minst sagt problematiskt sätt. 

– Om du dök upp idag utan hiv, aids eller någon annan dödlig sexuellt överförbar sjukdom, som kommer döda dig inom två eller tre veckor, håll upp ficklampan på din telefon, ska rapparen bland annat ha sagt. 

DaBabys uttalanden har fått stor kritik på sociala medier där man understryker att hans påståenden både är homofobiska och stigmatiserande. 

Rapparen gick sedan ut på Instagram och bemötte kritiken, genom att bland annat säga att hans fans "tar hand om sig själva" och kallade hiv-och aids-positiva personer för "vidriga". 

Bildkälla: Jordan Strauss/TT.

Skarp kritik från kändisar och fans  

Flera kändisar har även gått ut och kritiserat DaBabys uttalanden. Bland annat har artisten Demi Lovato delat ett inlägg med information om hiv och aids, och understryker att alla kan smittas. Oavsett kön eller sexuell läggning. 

I kommentarsfältet tackar följarna Demi för att hen belyser viktiga ämnen och vågar stå upp mot homofobi. 

"Heta personer lyssnar på originalversionen av Levitating", skriver Demi under bildspelet. 

Dua Lipa: "Förskräckt" 

Det Demi syftar på är låten Levitating av artisten Dua Lipa. Det finns en version av låten där DaBaby rappar och en med bara Dua Lipa. Demi pekar på att fansen bör bojkotta versionen med DaBaby, efter hans uttalanden. 

På tisdagen kommenterar även Dua sin kollegas uttalanden om hiv och aids. 

"Jag är chockad och förskräckt över DaBabys kommentarer. Det här känns verkligen inte som personen jag har jobbat med", skriver artisten på Instagram Story och fortsätter: 

"Jag vet att mina fans vet vart mitt hjärta sitter och att jag till 100% står bakom hbtq-rörelsen. Vi måste tillsammans bekämpa det stigma och den okunnighet som finns kring hiv/aids". 

Bildkälla: Instagram.

Bidrar till stigmatisering och diskriminering 

Richard Angell är kampanjledare för Terrence Higgins Trust, som är en brittisk välgörenhetsorganisation som sprider kunskap om hiv. 

Han säger till BBC att DaBabys uttalanden bidrar till stigmatisering och diskriminering mot personer med hiv och dessutom sprider felaktig information om viruset. 

– Man kan leva ett långt, hälsosamt liv med hiv tack vare medicinska framsteg och att du, när du får din diagnos, får tillgång till behandling, säger Angell till BBC

Kommentera
Kopiera länk
Dela