Onsdag 8 Dec
Stockholm

Det här gjorde miljonärerna som unga – och så lyckades de

Så blev miljonärerna framgångsrika.
Så blev miljonärerna framgångsrika. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT, Andrew Harnik/TT & Joel Ryan/TT.

Drömmer du också om att bli miljonär? Kom ihåg, ingenting är omöjligt. Faktum är att några av världens mest berömda och förmögna personer har både jobbat på McDonalds och befunnit sig i personlig konkurs.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Visste du att Amazongrundaren Jeff Bezos, världens rikaste man, för många år sedan arbetade med att steka burgare på McDonalds? 

Ja, det är sant. När den nu 57-årige multimiljardären var 16 år sommarjobbade han på snabbmatskedjan med ett gyllene M. Det har han själv berättat om för författaren till boken Golden Opportunity: Remarkable Careers That Began at McDonalds.

Fjorton år och en Princeton-examen senare grundade han Amazon – och är idag stenrik. 

Jeff Bezos. Bildkälla: John Locher/TT.

J.K. Rowling var pank

Men Bezos är inte den enda miljardären som haft det tufft ekonomiskt tidigare i livet. 

Författaren till några av världens mest sålda barnböcker, Harry Potter-böckerna, var pank innan hon slog igenom. När hon var 28 år blev hon ensamstående mamma till sin dotter och hade knappt pengar till mat. 

J.K. Rowling, 56, har själv beskrivit att hon, innan hon fick den första Harry Potter boken såld, var "så fattig som man kan bli i England". 

– Jag minns för 20 år sedan att jag inte åt, så att min dotter skulle kunna äta. Jag minns kvällar då det bokstavligen inte fanns några pengar, har hon berättat för Daily Mail

J.K. Rowling. Bildkälla: Joel Ryan/TT.

Barack Obama jobbade som kommunorganisatör 

När USA:s tidigare president Barack Obama, 60, var 23 år gammal arbetade han som en kommunorganisatör för en kyrkogrupp med målet att förbättra levnadsvillkoren för människor som levde i fattiga områden i Chicago. 

Några år senare studerade han på Harvard Law school och tog juristexamen 1991. 

Och som vi alla vet blev han USA:s president vid 47-års ålder år 2008.

Barack Obama. Bildkälla: Steve Helber/TT.

Walt Disney gick i konkurs  

Enligt flera källor försattes Walt Disney i personlig konkurs när han var 21 år gammal, skriver Reuters

När han däremot fyllde 23 började han tjäna pengar. Men det var först strax innan Disney fyllde 30 som han lanserade Musse Pigg, vilket blev hans första stora succé och pengarna började ticka in ordentligt. 

Idag är han ett av våra mest välkända namn och hans berömda tecknade karaktärer lever vidare. 

Walt Disney. Bildkälla: TT.

Hur blev de miljardärer? 

Det finns givetvis ingen perfekt guide för hur du blir en framgångsrik miljardär. Men om man tittar på Jeff Bezos, J.K. Rowling, Barack Obama och Walt Disney verkar det finnas ett effektivt framgångsrecept.

Hårt arbete, tålamod och en tro på sin egen förmåga och idé – det är några av de saker som de här fyra personerna har gemensamt. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela