Söndag 23 Jan
Stockholm

Sebbe Staxx varnade Einár innan han mördades

Einár dokumentär stream
Sebastian Stakset berättar om snacket han tog med Einár. "Behöver inte rappa om just det". Foto: SVT Play

Det är i den nysläppta dokumentären Einár 2002-2021 som tittarna får följa Einárs väg från liten grabb till hur det kom sig att han blev en av landets största rappare – men även vad som ledde till hans död.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var den 21 oktober i år som den prisbelönte rapparen Nils Einár Grönberg sköts ihjäl i Hammarby Sjöstad i Stockholm. 

Veckan därpå var det tänkt att han skulle kallas för att vittna mot Vårbynätverket, som kidnappat honom under våren 2020, i hovrätten. Så blev inte fallet. 

Ännu har ingen av de två okända mördarna gripits. 

SVT släpper dokumentär om Einár

Det var för ett par veckor sedan som SVT kom med beskedet att de skulle släppa en dokumentär om Einárs liv. Idag har dokumentären premiär på SVT Play där den redan går varm.  I dokumentären möter vi flera av rapparens vänner som berättar om oron den sista tiden i hans liv. 

Bland annat berättar Kartellen-profilen Sebastian Stakset om hur han träffade Nils som väldigt ung och hur det var att se sån stor musikalisk talang i ett litet barn. 

Nils och Sebastian träffades tidigt i livet. Bildkälla: SVT Play

– När jag hade träffat Nils och hört honom rappa sa jag till min vän att shit, den här ungen ska vi passa oss för. Han kommer kunna begrava våra karriärer. 

– Jag hörde på det han sjöng i sina texter att han hade lyssnat en del på Kartellen. Så jag blev lite full i skratt för jag tänkte att han är ju så liten, vet han ens vad han sjunger om, berättar Stakset. 

Sebbe Staxx: "Hade en klump i magen"

Sebastian filmade en video på Nils och la upp videon på Instagram. Sedan tog det fart. Och på den vägen skulle han komma att bli en av landets största rappare. 

Klippen på Einár spreds som en löpeld på sociala medier. Bildkälla: SVT Play

– Det jag rådde Nisse till var: Glöm inte varifrån du kommer, glöm inte bort dina vänner du hade innan du blev känd. Det var där jag såg att det låg en fara.

Men glädjen över Nils framgång byttes efter ett tag ut mot oro. 

I takt med att Einárs musik blev större förändrades texterna till en mer provokativ typ av musik. En förändring Stakset inte alltid menar är fördelaktig. 

– Om man ska sjunga om de här grejerna måste man förstå vilka problem de här grejerna kommer med. Så klart folk kommer att testa dig om du sjunger i dina låtar att du är världens tyngsta gangster. Då kommer de som anser sig vara världens tyngsta gangster att fråga  'vem är du', säger han. 

– Jag kan inte döma vad folk blir provocerade av och inte men jag har själv lyssnat på en del av hans låtar som jag önskar att han aldrig hade gjort, så jag hade konstant en klump i magen kring vad som skulle hända med honom, berättar Sebastian.

Sebastian Stakset var en av medlemmarna i den framgångsrika gruppen Kartellen. Bildkälla: SVT Play

Under ett tillfälle när de båda rapparna åkte i en bil valde Sebastian att ta ett allvarligt snack med Nils.

– Min roll i hans liv var att försöka få honom att fatta rätt beslut och att inte göra samma misstag som jag själv hade gjort. Då han var så duktig musikalisk sa jag att du inte behövde rappa om dom här gangstregrejerna, säger han och fortsätter: 

– Du kan rappa om andra saker. Skulle han byta samtalsämne skulle han inte behöva bli testad på det sätt han blev. Jag tänkte att han kunde byta musikstil, reda ut problemen och bara chilla. Men tyvärr valde han en annan väg. 

Dokumentären EINÁR 2002-2021 hittar du här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela