Stockholm

Vaccinbråket: Här är allt som hänt mellan Joe Rogan, Neil Young och Spotify

Joe Rogan vaccin
Artisten Neil Young (till vänster) är kritisk till podden som drivs av Joe Rogan (till höger). Bildmontage. Foto: TT

Neil Young och Joni Mitchell meddelade under förra veckan att de tar bort sin musik från Spotify om Joe Rogans podcast "The Joe Rogan Experience" inte plockas ned från streamningtjänsten. Här är varför.


MMA-kommentatorn, programledaren och komikern Joe Rogan, 54, driver världens största podd "The Joe Rogan Experience" som idag har en miljonpublik. I podden bjuder han in gäster som är allt ifrån artister, atleter, forskare, journalister och författare. 

Podden har minst sagt högt i tak och Rogan tillsammans med sina gäster drar sig inte för att diskutera kontroversiella ämnen och konspirationsteorier, vilket också är en av anledningarna till varför den vuxit sig så stor. 

Efter att  Rogan nyligen publicerade ett poddavsnitt med läkaren och vaccinmotståndaren Robert Malone har han dock hamnat i ordentligt blåsväder. 

Det hela resulterade i att artister som Neil Young och Joni Mitchell krävde att Rogans podd skulle tas bort från streamningjätten – annars ville de själv få sin musik borttagen. 

Sagt och gjort så var det Neil och Joni som rök medan Joe Rogans podd fortfarande lever och frodas på plattformen.

Joe Rogan: "Det är ett öppet samtal"

Under måndagen valde Joe att publicera en video på sin Instagram där han tackar för att folk engagerat sig och deltagit i diskussionen. Han menar också att åsikter i viktiga då man inte alltid vet vem som har rätt. 

– Problemet jag har med ordet desinformation är att mycket av det vi trott var desinformation nu ses som fakta, sa Rogan och fortsatte 

– Till exempel, för åtta månader sa en del att om du vaccinerar dig kan du fortfarande få och sprida covid. Då blev du borttagen från sociala medier och portad från vissa plattformar. Nu är det fakta. Jag försöker inte främja desinformation, jag försöker inte vara kontroversiell. Jag har aldrig försökt att göra något annat med podden än att prata med folk och att alla ska få komma till tals, berättar han. 

Joe Rogan: "Till mina haters..."

Under söndagen meddelade Spotify att poddar som handlar om covid-19 kommer att förses med länkar till ytterligare information om pandemin.

Rogan uppger att han kommer att försöka boka in läkare med olika åsikter efter det att han har pratat med "de kontroversiella". Han välkomnar också idén om att lägga till råd relaterade till covid-19 före poddsändningen.

– Och angående Neil Young – jag älskar honom. Jag arbetade som vakt under en av hans konserter och fick sparken den kvällen. Jag tycker om både honom och hans musik. Och till mina 'haters" – jag gillar er också. Ni får en att tänka efter, rannsaka sig själv och analysera vad du gör och säger, avslutar Rogan. 

Spotify har sagt att företaget kommer att gå Young till mötes i önskan om att få sin musik borttagen från musiktjänsten. En del av hans fans har uppgett att de bojkottar Spotify till stöd för stjärnan och nu säger upp sina abonnemang. Hashtaggarna #SpotifyDeleted och #CancelSpotify har använts på Twitter i samband med detta.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.