Frågan som får tevestjärnan att flippa på Nyheter24:s reporter

- 05/08/2012, 08:01 -
Fredrik var nära att bryta intervjun med Nyheter24:s reporter.
1 av 4

Fredrik var nära att bryta intervjun med Nyheter24:s reporter.

Tillsammans med sina kollegor i
2 av 4

Tillsammans med sina kollegor i

Fredrik har jobbat med Cameron Diaz två gånger.
3 av 4

Fredrik har jobbat med Cameron Diaz två gånger.

En av de trevligaste kändisarna är Jessica Alba, tycker Fredrik.
4 av 4

En av de trevligaste kändisarna är Jessica Alba, tycker Fredrik.

Söndagsintervjun. Stjärnmäklaren Fredrik Eklund är fortfarande ett relativt okänt namn i Sverige, men i USA är han en stor tevestjärna efter sin medverkan i "Million dollar listig New York". Nyheter24 har träffat 35-åringen som var nära att avbryta intervjun redan efter första frågan.

När man googlar ditt namn dyker det upp många artiklar med vinkeln "från porrstjärna till stjärnmäklare".

– Nej det tycker inte jag. Det är ett par svenska töntiga artiklar, men i New York och i USA där jag verkar och gör den här teveshowen så är det aldrig någonsin den vinklingen. De nämner inte ens det överhuvudtaget

Varför tror du att det är sådan skillnad?

– För att jag är svensk och för att jag gjorde det där för 10 år sedan. Sen blev jag en känd mäklare och gör nu svenska intervjuer. Då känns det kanske spännande som svensk journalist att ta upp det. Men i New York är det ingen någonsin som pratar om det. Jag har inget intresse av att prata om det och pratar aldrig om det med någon. Det var 10 år sedan. Varför frågar du om det? Nyheter24 fanns inte ens för 10 år sedan, varför är det intressant för dig att 10 år senare fråga om det här?

Jag ville bara höra hur du känner inför det. Men jag har inte tänkt använda samma vinkel som jag redan har läst, jag ville bara veta om det är något som irriterar dig?

– Det stämmer inte. Allt handlar inte om det. Har du läst några av artiklarna från New York Times som är världens största tidning? De har satt mig på framsidan tre gånger under det senaste året. Jag hade ett dubbeluppslag i New York Post igår.

Fredrik börjar plötsligt slå i bordet, märkbart irriterad, vilket kommer som en överraskning eftersom frågan inte var menad som provokativ.

– Det är inte att du upprör mig. Men jag har inte tid, det är ointressant för mig. Jag har tre kontor i Sverige, startar nu i London, jag har snart sex kontor. Jag har gjort en teveshow som har blivit jättestor i USA och som har premiär i Sverige den 30 juli och den kommer gå i 150 länder. Jag har förlovat mig, jag ska skaffa barn, jag försöker göra någonting med mäkleriet som ingen någonsin har gjort. Jag är marknadsledande i lyxsegmentet. Ändå så öppnar du med den här frågan. Det är inte upprörande, men jag har en väldigt stor show och ett stort företag, jag har inte tid med det här. Jag orkar inte än en gång se en sån artikel!

Jag tycker som sagt också att det är en tröttsam vinkel som jag är ointresserad av att repetera.

– Då tar vi upp någonting annat. Något som är färskare, tack.


"Jessica Alba var supergullig"

Du började med mäklaryrket av en slump, hur lyckades du göra kometkarriär så snabbt?

– Jag hade precis flyttat till New York och hade ingen erfarenhet av mäklaryrket. Jag visste inte vad jag skulle göra och pratade med lite kompisar som sa att de trodde jag skulle passa som mäklare eftersom jag är analytisk, sifferdriven, hungrig och aggressiv. Så jag tog licensen, det tar bara två veckor i New York, det svåra är sen att hitta en arbetsgivare som tränar upp en och ger en kunder. Men jag jobbade stenhårt och det gick väldigt bra.

Vilken är den trevligaste kändisen du arbetat för?

– Det finns massor som är trevliga och jag har jobbat med i stort sett alla. Men Jessica Alba var supergullig, hon var gravid när vi träffades. Cameron Diaz har jag jobbat med två gånger, ja det finns många.

Är det ingen som haft storhetsvansinne?

- Det har hänt att en del är lite knäppa ibland, men de lever ju så konstiga liv.

På vilket sätt är de knäppa?

- De kan ha speciella krav, underliga krav på sitt boende för att de vill vara privata.

Hela din bransch känns väldigt pengafixerad, hur påverkas man av sånt?

- De flesta blir nog påverkade, men jag står verkligen för att jag aldrig har drivits av pengar. Jag är inte ointresserad av pengar, men min drivkraft är att skapa någonting nytt och påverka andra människor, sprida bra energi, få kontraster i mitt liv. Känna att man är med om någonting historiskt. Göra någonting bra. Om man är duktig på allt det där så kommer pengarna ändå. Och jag kan drivas av rekord, som ett rekordpris.

Kan du må dåligt över att ställa så höga krav på dig själv?

- Absolut inte. När jag var yngre kanske jag hade lite för höga krav på mig själv, men alla kan misslyckas och man kan inte alltid vara etta och sätta rekord. När en deal inte går ihop måste man snabbt resa sig igen och bara köra. Det finns väldigt många motgångar i yrket, så man måste på något sätt plocka bort känslorna från sig själv. Man måste vara iskall, metodisk och jobba stenhårt.


"Vi pratar om barn hela tiden"

Varför valde du att flytta till New York?

- Jag har alltid älskat USA. Första gången jag kom till New York som sjuåring var jag helt tagen av energin och alltid känt att det var dit jag ville.

Är det där du känner dig hemma?

- Ja, men jag känner mig hemma i Stockholm också. Därför är jag väldigt glad över att ha lyckats bygga det här livet som jag har, att flyga fram och tillbaka. Folk tror att det är jobbigt, men det är väldigt givande och jag gillar kontrasterna mellan städerna.

Jag har läst i en gammal intervju att du planerar att flytta till Stockholm igen när du bildar familj. Hur känner du inför det nu?

- Jag tror inte att ja kommer göra det längre. Stockholm är en bättre stad att ha småbarn i, men efter att ha jobbat med så många barnfamiljer har jag sett att det funkar även i New York. Stan har förändrats och är mycket mer barnvänlig. De ska till exempel stänga av en massa gator där man bara ska kunna cykla, parkerna har blivit jättefina och det är vatten överallt.

Är du sugen på att skaffa barn snart?

- Ja. Vi pratar om det hela tiden och det kommer nog ske inom några år.

Du berättade att du har förlovat dig, hur gick det till?

- Det var den tredje januari i Bora Bora. Han frågade mig, men vi har ingen ring än, vi ska fixa det nu. Vi var ute på en båt  och tittade på solnedgången, det var helt fantastiskt.

Hur träffades du och din pojkvän?

- VI träffades i Grekland för två år sen.

Vad gör ni helst på lediga dagar?

- Vi brukar sticka iväg på småresor ibland, vi har ett hus på Far Island, går ut med hundarna, går till Central Park, här i Sverige har jag nästan aldrig lediga dagar men i kväll ska jag ta middag med min mormor.

Vad har du kvar för mål i ditt liv?

- Att bilda familj. Det är inte ett mål man kan forcera fram, men det är klart att eftersom jag är en intuitiv person som nästan kan se in i framtiden och till och med vet namnen på mina döttrar så är det familj som är nästa mål.

Vad ska döttrarna heta?

- Maja och Milla. Men allting har sin tid. Jag brukar veta att saker ska ske, men inte när.


"Tänker inte så mycket på kändisskapet"


Vad är du mest stolt över i karriären?

- Jag är inte driven av pengar på det sättet, jag brukar säga till mina kollegor att exklusivitet handlar inte om pris utan om service. Det finns affärer jag är jättestolt över där jag har hjälpt människor och fått vänner för livet.

Så några av dina kunder har blivit vänner?

- Ja så blir det ofta för mig i New York. Men det är klart att det finns drömaffärer för en mäklare. I avsnitt tre i min teveshow säljer jag en lägenhet för 110 miljoner kronor. Då får man följa hela affären från början till slut och se när jag får arvodet på 2,5 procent. Det var en lägenhet på 720 kvadratmeter med fem våningar och en swimmingpool högst upp. Det var en drömaffär.

Hur igenkänd blir du i USA?

- Ganska mycket. Man får skratta lite åt det. Serien sänds på en väldigt stor kanal, Bravo, som har gjort alla "Housewives of New York", "Top Chef" och liknande. Det är den allra största kanalen för den här typen av shower och jag har skrivit under för fem säsonger. Så alla kommer att se den här teveshowen.

Är det lockande att bli kändis?

- Jag tänker inte så mycket på kändisskapet i sig, jag är ganska fokuserad på mitt företag. Anledningen till att jag tog det medvetna valet att vara med i showen är för att ju fler rika människor runt om i världen ser mig i mitt jobb och mina objekt, desto mer trafik får jag till min hemsida. Det gynnar mina säljare och jag får högre priser. Man kan se teveserien som en global annons där människor över hela världen ser mig under en timme varje onsdag. Det är smart.

Hur tror du att "Million dollar listing New York" kommer att tas emot i Sverige?

– Jag tror att showen kommer tas emot väldigt bra. Dels är det New York som alla svenskar verkar ha en koppling till. För det andra så får man en inblick i de här 110-miljonerslägenheterna som många människor aldrig annars skulle få en inblick i. Nummer tre så får man en inblick i säljarnas och köparnas liv. Sen får man se hela förhandlingen, hur girig säljaren är och hur villig köparen är medan jag försöker få ihop allt. För det fjärde är det en svensk som har lyckats i New York.