Zytomierskas senaste projekt är att få en 21-årig tjej att tappa 40 kilo i vikt. Men det kan medföra risker menar Fredrik Paulún.
1 av 4
Zytomierskas senaste projekt är att få en 21-årig tjej att tappa 40 kilo i vikt. Men det kan medföra risker menar Fredrik Paulún. - Foto: Stella Pictures/Faksimil lchfklubben.se
Shervin Torkian ska på fem månader tappa 40 kilo, nu väger hon 105 kilo.
2 av 4
Shervin Torkian ska på fem månader tappa 40 kilo, nu väger hon 105 kilo. - Foto: Faksimil LCHFklubben.se
Katrin har släppt en kokbok med LCHF-recept som ska få Shervin att tappa sin vikt. Hon kommer även att träna med en personlig tränare.
3 av 4
Katrin har släppt en kokbok med LCHF-recept som ska få Shervin att tappa sin vikt. Hon kommer även att träna med en personlig tränare. - Foto: Robert Eklund/Stella Pictures
Fredrik Paulún är kanske Sveriges mest kände näringsfysiolog och har arbetat med kost och hälsa sedan slutet av 1980-talet. Han menar att det kan finnas risker och ifrågasätter varför det endast ska gå på fem månader.
4 av 4
Fredrik Paulún är kanske Sveriges mest kände näringsfysiolog och har arbetat med kost och hälsa sedan slutet av 1980-talet. Han menar att det kan finnas risker och ifrågasätter varför det endast ska gå på fem månader. - Foto: Peter Knutson

Varnar: Zytomierskas 40 kilo på fem månader kan vara riskfyllt

Katrin Zytomierskas nya projekt är att få en 21-årig tjej att rasa i vikt. Men vilka risker finns och är metoden säker? Nyheter24 stämmer av läget med näringsfysiologen Fredrik Paulún.


Omdebatterad diet

Livsmedelsverket konstaterar att många går ner i vikt av LCHF men nämner följande effekter:

- Leder ofta till förstoppning

- Svårare att få i sig alla näringsämnen

- Kan leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom eftersom man äter mer mättat fett.

Vanlig kritik mot dieten är att fett sägs öka kolestrolet i kroppen, vilket därmed skulle öka risken för att drabbas av hjärtinfarkt.

Vill du veta mer? Läs även Nyheter24:s Emma Malmlöfs Bloggarnas favoritdiet kan leda till ätstörning.  

Vad är LCHF?

LCHF (low carb high fat) går ut på att man äter mycket kolhydratfattig mat men samtidigt har ett högt intag av fett. På så vis ska man gå ner i vikt och få kontroll över sitt blodsocker. Det sistnämnda gör att metoden i vissa fall visat sig vara bra för typ 2-diabetiker.

40 kilo på fem månader. Det är vad 21-åriga Shervin Torkian som just nu väger 105 kilo ska bli av med. Till hjälp har hon en strikt diet signerad Katrin Zytomierskas många LCHF-recept. Även en personlig tränare som hon två gånger i veckan ska träna med utöver vardaglig motion som promenader till och från jobbet. Projektet är Zytomierskas senaste och viktresan kan vem som helst följa via Zytomierskas egna sajt lchfklubben.se.

Men hur hälsosamt är ett sådant viktras?

Nyheter24 har pratat med den kända näringsfysiologen Fredrik Paulún som har arbetat med kost och hälsa i över 20 år. 

Är det rimligt att gå ner så många kilon på den tiden med den här metoden?

– Alltså, det är ju lite mycket. Det måste jag säga. Nu vet inte jag exakt upplägget i övrigt men om det är fem månader, då snackar vi ungefär två kilo i veckan. Jag skulle kanske lägga det på hälften, ungefär ett kilo i veckan, säger han.

– För jag menar, varför ha så vansinnigt bråttom. Det är mycket lättare att hålla och sköta det om man låter det gå i rimlig takt. Då blir det inte lika extremt, inte samma plåga.

Kan det vara farligt för kroppen eller är det bara för ens egen frid att man inte ska stressa det?

– Det beror helt på hur man äter. Men att tappa fettvikt är inte helt okomplicerat för i fettvärdet finns det massor av lagrade gifter. Det är allt från miljögifter till hårspray du använt för tio år sedan. Det lagras i kroppsfettet. Ju snabbare du frigör allt det här desto mer påverkar det kroppen. Det kan påverka nervsystemet och allt möjligt. 

Vad händer om det påverkar nervsystemet?

– Det vet vi inte riktigt men förmodligen ökar man risken för neurologiska sjukdomar. Det är en fullt tänkbar risk. 

Kommer att fasta

Som en del i viktnedgången uppger Zytomierska i ett brev, publicerat på Shervins blogg, att Shervin om några veckor kommer att börja med periodisk fasta och att hon inte kommer att äta frukost förrän klockan 12 på dagen. 

Något som Fredrik kommenterar så här:

– Hon kommer att få en muskelnedbrytning. Vilket ger en snabbare viktminskning, men det är ju inte det man är ute efter, med muskelmassan, men det gör man när man går fastande så lång tid. Och så sjunker immunförsvaret också. Även humöret sjunker. Det är inte bra. 

Shervin ska utöver sina pass med sin personliga tränare även träna på eget bevåg samt promenera till och från jobbet. 

Behöver man inte äta ordentligt om man ska träna?

– Alltså om du ska promenera så kan du göra det innan frukost, men då ska du ändå äta så fort du kommer in. Annars bryts muskelmassan ner. Och överhuvudtaget så finns det massor av skäl till att äta frukost när du tränar. Men vill man verkligen bränna det där lilla extra grammet fett så kan man köra före frukost. Men då är det låg aktivitet, säger han till Nyheter24.

Fotnot: Hur var och en reagerar på träning och diet är högst individuellt och man kan endast utgå från ett generellt perspektiv. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Väskförbud stoppar konserter med picknick

af Sillén kommenterar kompisarna i Eurovision

Edward af Sillén ska inte bara skriva manus och regissera Eurovision Song Contest. Han blir även SVT:s kommentator. "Uppgiften ser annorlunda ut när vi är ett värdland", säger han till TT.

Taylor Swifts album: "Stor, sorgsen pop"

"Stor, sorgsen pop, meditativ teater" – bitvis en katarsisk rensning efter ett avgörande uppbrott. Så sammanfattar nyhetsbyrån AP Taylor Swifts nya album “The tortured poets department,” som rymmer i princip alla hennes tidigare musikstilar.

Tuva Novotny: Superläskigt med komedi

2 timmar sedan
En kvinna som skaffar barn på egen hand – men blir kär i donatorn. Tuva Novotny spelar huvudrollen i Viaplays nya dramakomedi "Allt och Eva" Den handlar om att vara ensam och rädd för gemenskap men ändå söka samhörighet, säger Novotny till TT.

Därför känner du igen Hela kändis-Sverige bakar-Pablos röst

igår 23:21
Pablo Leiva Wenger är en känd hip-hop artist och skådespelare. Men vad vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor om Leiva Wenger.

Allman Brothers-grundare död

igår 18:28
Dickey Betts, en av grundarna till rockgruppen The Allman Brothers Band, är död, meddelar familjen på Instagram. Han blev 80 år.