Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

”Kameran är min penisförlängare”

- 03/03/2013, 10:14 -
Bläddra för att se Fredriks bilder.
1 av 8

Bläddra för att se Fredriks bilder.

Fredrik Etoall

The Hives på scen.
2 av 8

The Hives på scen.

Fredrik Etoall

Elin Kling.
3 av 8

Elin Kling.

Fredrik Etoall

Obs: Bilderna är beskurna av Nyheter24.
4 av 8

Obs: Bilderna är beskurna av Nyheter24.

Fredrik Etoall

Icona Pop.
5 av 8

Icona Pop.

Fredrik Etoall

6 av 8

Fredrik Etoall

7 av 8

Fredrik Etoall

Alice Cooper.
8 av 8

Alice Cooper.

Fredrik Etoall

De senaste 16 åren har fotografen Fredrik Etoall dedikerat sitt liv åt att ta bilder, vilka har publicerats i bland annat Interview och Playboy. Världskända profiler har stått framför hans lins. För några dagar sedan blev han uppringd av Kelly Cutrone, känd från Americas Next Top Model. För Therese Kjellson berättar Etoall vad samtalet handlade om.

Fredrik Etoall började sin karriär som assistent åt prisbelönta fotografenChrister Strömholm och startade därefter sitt självbetitlade bolag. Förstaegna utställningen ägde rum på Waynes Coffee och för att fåpublicitet ringde Fredrik själv upp tidningen Metro. 

– Jag fick ennotis, men det häftigaste var att min notis var på samma sida sommin barndomsidol Alice Cooper, då tyckte jag att det var detcoolaste som hänt mig, berättar Fredrik.

I dagär han känd för sitt egna bildspråk och varje bild speglar hansenergiska personlighet. Fredrik flygs in till fester över helavärlden. Han kunde inte bli Zlatan - men är påväg att bli någon slags motsvarighet inom sitt yrke.

Finnsdet någon speciell del som tagit dig dit du är idag?

– Förvarje framgångsrik person krävs det mer än bara tur, i mitt fallhar jag arbetat väldigt hårt och varit extremt fokuserad på mittyrke. Kameran är mitt verktyg för att leva det liv jag lever i dag,det är min penisförlängare, säger Fredrik.

Vadgör du för att slå igenom utanför Sveriges gränser?

– Jagär väldigt fokuserad och vet vad jag vill, däremot vet jag intealltid vägen dit. Ofta innebär den vägen möten med människorpå olika tillställningar som ger mig möjligheten att ta mig frånA till B. Jag tar tag i saker direkt, jag kan inte vänta på attnågon ska göra saker åt mig, "fuck it", då gör jag det själv,skrattar Etoall.

"Jag gör alla till rockstjärnor"

Detär en otroligt social kille den här Fredrik och jag gissar attdet är en av orsakerna till att hans bildspråk blir så bra. 

–En av mina bra egenskaper är att jag har en personkännedom när jagplåtar. Det handlar om att lyfta personen och plocka ur sidor deminte visste fanns. Jag gör folk till rockstjärnor och får alla attkänna sig snygga, konstaterar Fredrik.

Hansbilder pryder väggarna på Arlanda flygplats, syns i internationellatidningar som Harper's Bazaar och Interview. Men ännu finns det drömmar kvar.

– Att få plåta ett omslagför tidningen Interview med Lady Gaga eller Rihanna skulle varastort. 

För några dagar sedan fick han ett samtal. Ett spännande sådant. KellyCutrone, en av jurymedlemmarna i "America's Next Top Model" tog kontaktmed Fredrik. Hon driver en av världensmest framgångsrika PR-byråer People's Revolution och var med i den populära MTV-serien ”The City”. Nyligen skrev Kelly: ”Fredrikis one of my favorite directors/photographers in the world”, påsin Facebook-sida.

– Jagvar i alperna och plåtade Petter Northug när hon ringde och frågadenär vi skulle ses och undrade vart fan jag var. Jag fattadeingenting men sen förklarade hon att hon gillade mina bilder ochville ses på hennes kontor i New York, säger han och fortsätter:

– En vecka senare satt jag påhennes kontor, mer kan jag inte säga just nu, avslutar enhemlighetsfull Fredrik.

Se Etoalls video för Icona Pop här: